Gezond lokaal bio voor de Rode Duivels

10.06.2021
Rode Duivels Hofleveranciers 2021
Foto's: Dries Delanote, Hendrik Durnez, Bioforum
In categorie

Het EK voetbal 2021 staat voor de deur en de Rode Duivels zijn bezig met hun laatste voorbereidingen. En elke dag krijgen deze topsporters ook een topmenu met lokale producten voor de kiezen. Voor hun brood werken ze samen met biobakkerij De Trog. Voor de lekkerste biologische groentjes gingen chef-kok Bartel Dewulf en bondscoach Roberto Martínez zelfs persoonlijk op zoek en kwamen uiteindelijk terecht bij wild farmer Dries Delanote. 


Al een paar weken bereidt onze nationale ploeg zich voor op het Europees Kampioenschap dat vrijdag 11 juni van start gaat. Dat gebeurt in Tubeke, waar het oefencomplex van de Rode Duivels zich bevindt. Daar staat een uitgebreide keukenequipe klaar om de spelers te voorzien van evenwichtige, gevarieerde en verse voeding. 

Het is chef-kok Bartel Dewulf die voor de Rode Duivels in de potten en pannen roert. Daarbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor verse en seizoensgebonden producten, recht van bij de boer. Zo komt hij blijkbaar ook vaak bij bio en kleinschalige agro-ecologische landbouw uit: onder andere wild farmer Dries Delanote en biobakkerij De Trog mogen zich trotse hofleverancier van onze Duivels noemen!

Het voedselbos van Dries

In Dikkebus bij Diksmuide kreeg bioboer Dries Delanote van Le Monde des Mille Couleurs de bondscoach op bezoek. Hij bevoorraadt de nationale ploeg met groenten, kruiden en sapjes. Vijftien jaar geleden startte Dries Delanote als wildfarmer. In zijn voedselbos is er veel keuze op vlak van groenten, kruiden en eetbare bloemen, maar enkel van het seizoen. Tuinbonen, peterseliewortel, rammenas, koolrabi, maar ook bloemkool, selder en broccoli, dankzij het voedselbos van Dries kennen de Rode Duivels het allemaal.

Voor de sapjes werkt Dries samen met Lombarts Calville die oude biologische appelsoorten kweken in hun boomgaard op de Kemmelberg. “Maar het zijn vooral groenten die ik lever. Daarbij gaat het echt om de vitaminen in die groenten. Dat is het verschil met de horeca, waarvoor we vaak heel speciale en verfijnde eetbare planten leveren.”

“Het is bijzonder uniek hoe we hier werken”, legt chef-kok Bartel Dewulf uit in het VTM-programma Deviltime. “Eigenlijk werken we hier omgekeerd. We maken geen lijstje klaar met de producten die we willen, maar we kijken wat Dries heeft en op basis daarvan gaan we onze menu’s samenstellen.” Dat was voor een aantal voetballers even wennen, maar nu eten ze volgens Dewulf zelfs de meest vergeten groenten

"Tuinbonen, peterseliewortel, rammenas, koolrabi, maar ook bloemkool, selder en broccoli, dankzij het voedselbos van Dries kennen de Rode Duivels het allemaal."
192569329 1147260272440821 8845593777903169164 N

Biobrood van bijzondere tarwe

Ook bij biobakkerij De Trog kwamen de mensen van het cateringbedrijf van de Rode Duivels langs. “Eigenlijk was dat gestart vanuit eens studie die gedaan werd over een bepaald soort graan, tritordeum”, vertelt zaakvoerder Hendrik Durnez. “Dat is een hybride tussen wilde gerst en haver en dus heel voedzaam, maar ook heel duurzaam omdat het een tarweras is dat heel goed bestand is tegen droogte. Wij zijn daarmee beginnen brood maken en het cateringbedrijf had daar wel interesse voor. Ze zeiden dat ze in hun maaltijden ook duurzaamheid wilden meenemen.”

Hendrik is de derde generatie bakker. Het unieke aan De Trog is dat zij puur brood maken, van biologische granen en zonder onnodige toevoegingen. "Als wij een brood maken, dan heeft dat een doorlooptijd van 8 tot 12 uur. Uit studies is gebleken dat bij zo’n lange doorlooptijd het lichaam de minerale bestanddelen veel gemakkelijk en beter zal opnemen. In die context kun je misschien wel zeggen dat ons brood prestatiebevorderend werkt,” vertelt Hendrik. 

Variatie is buitengewoon

Voor bondscoach Roberto Martinez vormt voeding een enorm belangrijk onderdeel van een optimale voorbereiding. “De hoge kwaliteit van de ingrediënten is ontzettend belangrijk. Je mag niet onderschatten hoe goed je je kunt voelen door lekker te eten. Voeding helpt ook te recupereren”, stelt hij. “Het geweldige aan Bartel is dat hij enorm varieert. De gerechten moeten telkens aan dezelfde eisen voldoen, want voetballers hebben specifieke voedingsbehoeften, maar de variatie in de menu’s van Bartel en zijn team is buitengewoon.”

In VTM-programma Deviltime zagen we dat kok Bartel Dewulf zijn verse groentjes voor de Rode Duivels ging inslaan bij de biologische wildfarmer Dries Delanote. Herbekijk de uitzending van 2 juni gratis (registratie vereist) via VTM Go.

Bron: Vilt/Krant van West-Vlaanderen

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.