Geen PFOS in groenten van Moesland

10.08.2021
Ashampoo Snap Dinsdag 10 Augustus 2021 20H36M41S 002

Groenten nemen PFOS niet zomaar op uit de bodem. Dat is goed nieuws voor bioboerderij Moesland, op 2 kilometer van de 3M-fabriek. In de stalen die zij lieten nemen van 19 soorten groenten werd geen PFOS gedetecteerd. Een hele geruststelling voor de klanten die dus met gerust gemoed kunnen genieten van lokale, seizoensgebonden groenten. 


Op eigen initiatief

In het voorjaar van 2021 bleek dat grote delen van Zwijndrecht en omstreken vervuild zijn met PFOS. Dat is een stof die door het bedrijf 3M geproduceerd werd tot 2002 en gezondheidsproblemen kan veroorzaken vanaf een bepaalde blootstelling. 

De Vlaamse Regering nam voorzorgsmaatregelen. Mensen in een straal tot voor de  kilometer rond het bedrijf werd aangeraden om geen, of minder, eieren van kippen in de tuin te eten en de consumptie van groenten uit eigen moestuin te beperken. 

Koen Doggen van bioboerderij Moesland, nam zijn verantwoordelijk. Hij contacteerde de Universiteit van Antwerpen om verder bodemonderzoek te doen. Op eigen initiatief liet hij 19 verschillende groenten van zijn akker analyseren. Deze werden geanalyseerd en PFOS werd niet gedetecteerd. Je kan het verslag inkijken.

PFAS-vrije groenten

De belangrijkste akker van Moesland ligt nog net in Zwijndrecht, op 2 kilometer van 3M, maar groenten nemen PFOS niet zomaar op uit de bodem. Het probleem situeert zich voornamelijk in eieren, vlees, melk en vis.

Hoe dat komt, ondanks een zware overschrijding van het PFOS-gehalte in de bodem (8,3 µg/kg terwijl de saneringsnorm voorlopig op 3,8 µg/kg ligt), is voorlopig koffiedik kijken. Daar moet nog heel veel onderzoek naar gebeuren. De conclusie is in ieder geval:

"Aangezien er een ruime selectie van soorten groentegewassen werd bemonsterd en er een groot aantal PFAS stoffen niet werden gedetecteerd in de gewassen en/of bij lage concentraties, is de blootstelling aan PFAS via consumptie van de gewassen zeer laag."

Een hele geruststelling voor alle klanten en abonnees van Moesland. Zij kiezen bewust voor een puur, ecologisch en vooral gezond product en kunnen terug zonder zorgen van de groenten genieten. Boer Koen hoopt dat ook toekomstige klanten zich hierdoor laten overhalen om mee met ons te profiteren van de weelde op de akkers van Moesland.

Bron: nieuwsbrief Moesland

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.