De vijf genomineerden van de BioVLAM 2023 zijn bekend!

06.06.2023
Rs15117 Kvl 20141106 0307 © Kobe van Looveren

Bioboer Mark Van Hove (Bekkevoort), Hierford (Rollegem), Hof ’t Klokhuis (Zwevegem), Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker) en Omage (Mariakerke). Dat zijn de kandidaten voor de BioVLAM van 2023, de prijs voor een gepassioneerde bio-ondernemer die gebeten is door innovatief en duurzaam ondernemen!


De uitreiking van de BioVLAM 2023 vindt in september plaats. De laureaat wordt een jaar lang de ambassadeur voor bio, krijgt een mooie trofee, en een filmpje en artikel over zijn/haar innovatie op www.allesoverbio.be.

De vijf genomineerden

Hierford – duurzaam biologisch rundvlees

Boerderij Hierford – dat Herford-runderen ‘van hier’ houdt – wil dé referentie worden op het vlak van duurzaamheid. De bioboerderij zet sterk in op kringlooplandbouw en wil zich zo veel mogelijk in de natuur integreren. 

“Bij Hierford kweken we op een biologische en natuurinclusieve wijze runderen voor vleesverkoop in de korte keten. We zijn supercontent dat we als relatief nieuw bedrijf in de sector de kans krijgen om te tonen dat landbouw gedragen kan worden door de gemeenschap en hand in hand kan gaan met natuurbeheer.”

Rs21552 Belfond 58 Lpr 1 © Sophie Nuytten

Hof ’t Klokhuis – Volpit: biofruitsappen in blik

Hof ’t Klokhuis teelt diverse soorten biologisch fruit. Het biobedrijf ging op zoek naar een duurzame oplossing voor het verpakken van hun sappen, en koos voor blik. De blikjes met licht sprankelend puur biofruitsap, zonder toevoeging van water, siropen of additieven, zijn ecologisch en gezond.

“Het is een ware beloning en erkenning van een jarenlange moeilijke zoektocht tot het creëren van een eerlijk, gezond, ecologisch en hip hoeveproduct met pit.”

Bioboer Mark Van Hove – pionier voor biologische gember en kurkuma

Omdat gember en kurkuma in de lift zitten maar bijna volledig geïmporteerd worden, besloot Van Hove om deze teelten op te starten. Hij teelt deze planten met succes in een koude kas (tunnel). 

“Wij zijn continu bezig met vernieuwen en wij proberen nieuwe teelten zoals de biologische gember en kurkuma te introduceren en mensen zo warm te maken voor nieuwe smaken. Ik ben blij dat we de nood aan verandering o.a. omwille van klimaat onder de aandacht kunnen brengen met deze nominatie.”


Rs20613 Kvl 20210521 284 © Kobe van Looveren

Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw –bio-oesterzwamkweek met zonlicht

Het is vrij uniek dat een maatwerkbedrijf (waar mensen een opleiding en arbeid op maat worden aangeboden) inzet op biologische teelten. De duurzame biologische oesterzwamkweek van De Kromme Boom produceert oesterzwammen met hoge vitamine D2 waarden dankzij direct zonlicht. De teelt is ook duurzaam door o.a. zonnepanelen, eigen waterzuivering en luchtrecuperatie.

“De nominatie voor BioVLAM bevestigt onze keuze om via sociale tewerkstelling gezonde voeding te produceren op een biologische en duurzame manier. Mede hierdoor komt ook onze bio-paddenstoelensector in de kijker.”

Omage - First snow, een duurzame, plantaardige afgerijpte kaas

Omage maakt met ‘First snow’ een duurzaam alternatief voor klassieke kaas met enkel plantaardige grondstoffen. Een afgerijpte plantaardige kaas maken is geen sinecure. In plaats van melk gebruikt het biobedrijf biologische cashewnoten die gefermenteerd en gerijpt worden.

“De voorbije jaren was het intensief werken om Omage te maken wat het nu is. Een nominatie voor de BioVLAM is hier een fijne bevestiging van.”

Bron: VLAM

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.