Breng een bezoekje aan bio tijdens Dag van de Landbouw en CSA Openvelddag!

04.09.2023
Rs16786 Img 2939
(c) Tim Vandewiele

Tijdens Dag van de Landbouw en CSA Openvelddag op zondag 17 september zetten verschillende biobedrijven de deuren wagenwijd open voor een interessant en smaakvol bezoek aan de Belgische boerenbuiten. Maak kennis met de kunst van biologisch boeren en proef mee van de heerlijke streekproducten uit je buurt! 


Elk jaar organiseren Boerenbond en Landelijke gilden de Dag van de Landbouw, een nationale opendeurdag bij verschillende landbouwbedrijven. Diezelfde dag is het ook Openvelddag bij een aantal CSA-bedrijven. Zo krijgt iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Ontdek de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse methoden die te vinden zijn op de diverse bioboerderijen.

Bezoek een biobedrijf in je buurt

Verschillende biologische bedrijven doen mee aan Dag van de Landbouw en CSA Openvelddag, en zien je natuurlijk graag verschijnen op hun erf voor een rondleiding of proeverij. Vaak is er ook leuke kinderanimatie of een gezellig hoeveterras voorzien, dus het is genieten voor jong en oud! Check onze kalender voor alle evenementen.

Enkele voorbeelden:

Ten Hoogen Elslande (West-Vlaanderen)
Ten Hoogen Elslande wordt al sinds 1707 uitgebaat door de familie Ghesquiere. Dat is dus meer dan drie eeuwen landbouwgeschiedenis. In 2015 zijn ze gestart met de plukboerderij en schakelden ze over op de biologische productie van groenten, aardappelen, kruiden, fruit en kleinfruit. 

Op 17 september kan je doorlopend een bezoekje brengen aan de pluktuin. Via een uitgestippelde route met informatiebordjes kom je alles te weten over het bedrijf. Wie dat wenst kan daarna nog rustig nagenieten met een drankje en een hapje in de biobar.

Blueberry Fields (Limburg)
Vanaf dit jaar kiest Blueberry Fields met volle overtuiging voor biologische teelt van blauwe bessen. Dit landbouwbedrijf is ook een zorgboerderij. Kwetsbare jongeren en volwassen krijgen hier de kans om deel te nemen aan de bedrijfsactiviteiten.

Over het domein lopen meerdere wandelingen. Infoborden vertellen het verhaal van de blauwe bes. Je komt te weten hoe ze vleermuizen betrekken bij de teelt van onze bessen. In de shop kun je kennismaken met het uitgebreide gamma ambachtelijke producten. Uitrusten kan op het binnenpleinterras.

Bio-ei-Korbol (Limburg) Na jaren gewerkt te hebben als respectievelijk grondwerker en kleuterjuf, startten Bart en Vicky in 2016 hun eigen biologisch leghennenbedrijf op in Gingelom. Zonder enige ervaring in de sector waagden ze een sprong in het diepe. Sindsdien staan zij dagelijks in voor de zorg van 15.000 kippen.

Je kan het biobedrijf op eigen tempo ontdekken en zien hoe de bio-eieren worden afgedraaid. Dankzij de educatieve ‘kakelborden’ kom je alle kippengeheimpjes te weten. Er is ook leuke randanimatie voorzien. Op het hoeveterras kan er gesmuld worden van allerlei lekkern’ei’tjes en in het hoevewinkeltje kan je de dagverse bio-eieren kopen. Waag je kans, doe mee aan de boerderijwedstrijd en win een leuk geschenk!


Rs17476 Hof Ten Moenaerde Web 15 Lpr © Sophie Nuytten

Het Groentegenot (Antwerpen) Het Groentegenot is een CSA-bedrijf (Community Supported Agriculture). Ze zijn een biologisch tuinbouwbedrijf, waar leden zelf hun groenten kunnen plukken. Als kind groeide Mark op de boerderij waar hij samen met Ann en de kinderen nog steeds woont en aan landbouw doet.

Misschien denk je te weten wat een bioboer alvast niet doet om zijn planten te beschermen. Maar weet je ook wat hij er allemaal wél voor doet? Kom op 17 september langs en ontdek dat het een verhaal is over onze natuur. Leer vreemde groenten kennen, proef nieuwe smaken en laat jezelf door elkaar schudden tijdens een ritje op de boerenkar.

De Kruisberghoeve (Antwerpen) De Kruisberghoeve bewerkt ongeveer 450 hectare grond en verbouwt voornamelijk aardappelen, uien, granen, wortelen en suikerbieten. Ze proberen altijd op alle vlakken te innoveren en over te stappen naar moderne technieken. Zo laten ze graag kennis maken met hun duurzame waterverbruik en composteermethoden.

Op 17 september kan je rondwandelen op de boerderij en er zijn mensen aanwezig om je vragen te beantwoorden. Voor de jongsten wordt er entertainment voorzien. Ze zorgen ook voor een hapje en een drankje.

De Cort Distillery (Vlaams-Brabant) De Cort Distillery is een voorbeeld van hoe korte keten, biolandbouw en meerwaardeproducten samen een boeiend verhaal vormen. Samen met lokale boeren worden de grond- stoffen zoals gerst, tarwe, maar ook aardappelen en appels geteeld die we distilleren tot gins, jenever, whiskey en zelfs vodka. Als ambachtelijke hoeve- stokerij zijn we gevestigd op de oude Boerenbond- site van Pepingen.

Er zijn doorlopend rondleidingen, telkens met een gids van de familie. Natuurlijk kan je de diversiteit aan distillaten ook proeven. Op het zomerterras is er een bier- en cocktailbar. Voor de hongerige magen voorzien we farmfood met frietjes.

Rs21660 Decortdistillery 02 Lpr 1 © Astrid Agemans
CSA OPENVELDDAG AGENDA

bedrijf

gemeente

speciale activiteiten

Loof en Bezen

Wommelgem

Rondleidingen, open bloemenpluk

Kempische hoeve

Meer (Hoogstraten)

rondleidingen

Kosmos

Brasschaat

 

Groentegeweld

Weelde

Potluck - barbecue voor deelnemers en familie en vrienden van deelnemers / workshop voor deelnemers en familie / eerder een 'intern' evenementje dus

 

 

 

Plukboerderij Zinckval

Schelle, Antwerpen

Rondleidingen, boeren parcours en lekkere lunch + bar

De Moeiakker

Eeklo

van 11u- 17u Rondleidingen, bar, lunch + lekkers, activiteiten, ...

het Polderveld (incl. de Bloemenzee)

Westkapelle (Knokke-Heist)

doorlopend rondleidingen van 14u tot 17u, proevertjes, veldverkoop, open bloemenpluk

Het gezonde plukveld

Merchtem

 

CourJette

Jette

Rondleidingen

Het Groentegenot

Ranst

rondleidingen, ritje met de kar, weetjes verspreid over het veld, stro-kasteel, drankje, proeverij

StadsAkker

Tienen

rondleidingen, Akkerbar, samenoogst & potluck (dit laatste vooral voor leden),

Plukhof Beernem

Beernem

rondleidingen & zomerbarak

Groentegeluk & Bloemgezoem

Bekkevoort

vanaf 14u, rondleidingen 15u en 17u, proevertjes, veldbar, open bloemenpluk, ...

Ten Hoogen Elslande

Geluwe

10u-18u parcours met uitleg, biobar, live band (nm)

 

 

 

Plukboerderij GRONDIG

Heusden O-Vl.

14u.-18u. Taartenbuffet, live muziek, springkasteel, rondleidingen, kindergrime, ijsjes, tractorpulling

Groentegem

Lovendegem

Rondleidingen

Het Kruisbos

Kalmthout

Wij doen op zaterdag 16 september mee met rondleidingen, hapjes en drankjes, workshops, huifkar en een bandje. Van 14-18u

In de voormiddag organiseren we een fietsroute langs verschillende boerderijen/velden in de buurt.

Grondsmaak+grondkleur

Kontich

Rondleidingen, bloemenpluk, pizza Calzeno, bar, taarten en cake 12u-17u

Meer informatie?

Bezoek de website van Dag van de Landbouw of de website van CSA-netwerk Vlaanderen

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.