Biologische tuinplanten zijn veiliger voor bijen

13.06.2017
Bijopbloem
In categorie

Een nieuw Brits onderzoek wijst uit dat veel niet-biologische planten die in tuincentra verkocht worden als 'vriendelijk voor bijen of bestuivers' in feite gevaarlijke niveaus van pesticiden bevatten. Bijen hebben het sowieso moeilijk tegenwoordig, en pesticiden in tuinplanten zullen hun het leven niet makkelijker maken. Onze aanbeveling is om goed op te letten en bij voorkeur biologische planten te kopen die gegarandeerd zonder chemisch-synthetische pesticiden zijn opgekweekt.


Wat is er aan de hand met bijen? Recent onderzoek heeft aangetoond dat bijenpopulaties flink onder druk staan: de bijen groeien langzamer, produceren 85% minder koninginnen, vinden het moeilijk om stuifmeel te verzamelen en ondervinden problemen met navigatie.

80% van tuinplanten bevat pesticiden

Een nieuw Brits onderzoek wijst uit dat veel niet-biologische planten die in tuincentra verkocht worden als 'vriendelijk voor bijen of bestuivers' in feite gevaarlijke niveaus van pesticiden bevatten.

Dr Dave Goulson van de Universiteit van Sussex legt uit: "Tuincentra verkopen vaak nectar- en pollenrijke sierplanten als 'bijenvriendelijk', maar deze planten werden bij het telen vaak met chemisch-synthetische pesticiden behandeld. We hebben 29 verschillende 'bijen-vriendelijke' planten getest op 8 veelgebruikte insecticiden en 16 fungiciden. Slechts twee planten (een Narcissus en een Salvia-type) bevatten geen enkele pesticide, maar bij 23 planten (bijna 80%) vonden we meer dan één pesticide." Lees meer over het onderzoek (in het Engels).

Ook Greenpeace publiceerde al een rapport in 2014 waarin pesticiden waren gevonden in 97% van 35 populaire tuinplanten uit tuincentra in 10 Europese landen.

Koop biologisch

Het is bekend dat te hoge concentraties van chemische stoffen schade toebrengen aan bijen. Bijen hebben behoefte aan een grote bloemendiversiteit en kunnen dus zeker baat hebben bij tuinplanten die veel bloemen produceren. Maar in plaats van bijenvriendelijk te zijn, blijken niet-biologische tuinplanten nu dus potentieel schadelijke pesticiden te bevatten.

Ook biologisch geteelde sierplanten dragen bij tot een bijenvriendelijke omgeving. In plaats van kunstmest of synthetische pesticiden wordt er bij deze sierteelt ingezet op een uitgekiende vruchtwisseling, de keuze voor sterke rassen en natuurlijke meststoffen.

Onze aanbeveling is dan ook: koop biologische planten die gegarandeerd zonder chemische pesticiden zijn opgekweekt. Eerlijkheidshalve moeten we wel melden dat het aanbod biologische tuinplanten nog in de kinderschoenen staat. Als consument kan je dit zeker stimuleren door ernaar te vragen in je tuincentrum. Biologische zaden zijn wel al vlot beschikbaar, dus daar kun je ook mee starten.

Waar vind je die biologische zaden en planten? Zoek in onze biopunten naar winkels met zaden/plantgoed.


Weetje: In bloemenland Nederland waren er in 2016 10 bedrijven die biologische bloembollen teelden. De interesse neemt toe, omdat het overmatige gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen aaltjes en neonicotinoïden op steeds meer weerstand van omwonenden stoot.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.