Bio is het meest diervriendelijke vlees

20.05.2019
Rs18619 Kvl 20181109 273 Lpr
Foto: Kobe Van Looveren voor BioForum Vlaanderen

Is er nood aan een extra label voor diervriendelijk vlees, als je weet dat de biosector daar nu al uitstekend op scoort? Biologisch vlees kopen is de boodschap. 


Een van de mooiste uitdrukkingen in het Nederlands? Het warm water opnieuw uitvinden. Die gebruiken we als mensen beslissen om iets te bedenken dat in feite al bestaat. 

Deze ochtend kondigde Vlaams minister van Dierenwelzijn aan dat hij een label voor diervriendelijk vlees wil invoeren. Voormalig Boerenbond-voorzitter Piet Van Themsche kreeg de opdracht om, in navolging van het Nederlandse Beter Leven-keurmerk, zo’n systeem op poten te zetten. De vraag is: vindt de minister op deze manier niet opnieuw het warm water uit? 


Want wat betekent diervriendelijk vlees? Dat houdt rekening met de noden en behoeften van het dier: genoeg bewegingsvrijheid, de mogelijkheid tot uitloop, een gezond rantsoen en ruimte voor de eigenheid van de diersoort. 

Al deze elementen zijn nu al opgenomen in de Europese biowetgeving. Bioboeren worden daar bovendien streng op gecontroleerd. Is er dus überhaupt nood aan een extra systeem en bijhorend label? Ben Weyts verwijst naar het keurmerk Beter Leven in Nederland. Dat werkt met een sterrensysteem, waarbij vlees één, twee of drie sterren krijgt afhankelijk van hoe ze voldoen aan de vereisten op dierenwelzijn. Maar ook in Nederland zien we dat het label op het vlak van duidelijkheid eigenlijk weinig meerwaarde heeft: biologische vleesproducten krijgen er standaard de maximumscore. 

Altijd drie sterren? 

Door dat sterrensysteem herkent de Nederlandse consument natuurlijk wel meteen producten die niet goed scoren op het vlak van dierenwelzijn. Maar kan een minister met zijn beleid er niet beter voor zorgen dat dat de omstandigheden van dieren die voor vleesproductie worden gehouden overal worden verhoogd? En zou het dan niet logisch zijn dat de minister kiest voor de recepten die biolandbouw nu al biedt? 

De consument die liefst diervriendelijk vlees zou consumeren, kunnen we nu dus al geruststellen: kies voor biovlees. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.