Bio is een goede maatstaf om ecosysteemdiensten zichtbaar te maken

11.12.2019
20191211 Fedagrim Rawijs Sfeerbeeld
Foto: Astrid Agemans voor BioForum bij Rawijs

Vorige week pleitte Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert op de internationale landbouwbeurs Agribex ervoor om de kunstmatige tegenstelling tussen natuur en landbouw op te heffen en boeren de open ruimte te laten beheren op basis van ecosysteemdiensten. BioForum Vlaanderen juicht deze boodschap toe.


Fedagrim, de Belgische federatie van toeleveranciers van landbouwmachines, -gebouwen en -uitrusting, lanceerde tijdens het Landbouwparlement op Agribex een aantal controversiële stellingen over de open ruimte.

Zijn belangrijkste boodschap? De tegenstelling tussen natuur en landbouw is kunstmatig en zou beter opgeheven worden. Volgens Colpaert maken natuurbehoud en voedselproductie door middel van land- en tuinbouw deel uit van dezelfde bundel ecosysteemdiensten. Ecosysteemdiensten is een verzamelterm voor alle voordelen die de natuur aan mens en maatschappij geeft. Voorbeelden zijn bestuiving, waterbergend vermogen enzovoort.

BioForum Vlaanderen juicht deze boodschap van Fedagrim toe. Als de Vlaamse landbouw erin slaagt om de scheiding tussen natuur en landbouw te overstijgen, wint de hele maatschappij daarbij. Ze krijgt dan niet alleen gezonde voeding, maar ook meer biodiversiteit, gezondere waterlopen enzovoort.

“De boodschap van Fedagrim verkondigt de biosector al jaren”, zegt Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen. “Bioboeren kiezen ervoor samen te werken met de natuur. Het biolabel is wat ons betreft dan ook een goede maatstaf om de ecosysteemdiensten van de landbouw zichtbaar te maken naar de buitenwereld.”

Kurt Sannen, BioForum: "Het biolabel is een goede maatstaf om de ecosysteemdiensten van de landbouw zichtbaar te maken naar de buitenwereld."

Waar is de ruimte?

Colpaert sprak over twee grote struikelblokken: het verdwijnen van de open ruimte en het inkomen van de boer. In beide gevallen kan de overheid sturend werken. Colpaert zei het zo tegen Vilt: “De nu al versnipperde open ruimte in ons land kan niet worden beheerd hectare per hectare, kadasternummer per kadasternummer.” Hij pleit ervoor de blik te verruimen.

Kurt Sannen beaamt: “Tussen 2013 en 2016 verdween er dagelijks 6 hectare open ruimte. Dat voelen ook jonge boeren. Daarom ondersteunden we als BioForum Vlaanderen de oprichting van De Landgenoten, die biologische landbouwgrond wil vrijwaren over de generaties heen.” Afgelopen weekend publiceerden zij nog een studie die zegt dat maar liefst de helft van de bestaande CSA-boeren worstelen met toegang tot grond.

Johan Colpaert van Fedagrim: "We zullen alleen maar economisch overeind blijven als we ook krachtig inzetten op de bescherming van onze planeet."

De boer als landschapbouwer

Johan Colpaert vindt dat boeren die meewerken aan het beheer van die ecosysteemdiensten, daar ook de vruchten van moeten plukken. Hij wijst erop dat wanneer landbouwers al tijdens hun loopbaan vergoed worden voor de ecosysteemdiensten die ze leveren, ze ook niet hoeven te gokken of hopen op de kapitaalsprong bij de verkoop van eigen landbouwgrond om hun pensioen veilig te stellen. Dat komt ook weer de hele maatschappij ten goede.

Kurt Sannen: “Ook die oproep vinden we zeer legitiem. Ons lijkt het niet meer dan logisch dat een boer hiervoor vergoed wordt en dit een nieuw verdienmodel wordt. We winnen er immers allemaal bij: een goed beheer overstijgt de belangen van de boer. Wij zijn trouwens niet de enigen die er zo over denken: In het Vlaams regeerakkoord staat ook dat de boer vergoed moet worden voor deze ecosysteemdiensten.”

Sannen voegt daar nog aan toe: “Dat goed beheer van de open ruimte is trouwens noodzakelijk willen we het klimaatprobleem aanpakken. We zullen alleen maar economisch overeind blijven als we ook krachtig inzetten op de bescherming van onze planeet. Met de biosector bewijzen we elke dag dat het wel degelijk mogelijk is om ecologie en economie met elkaar te verzoenen.”

Bron: BioForum Vlaanderen

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.