Tempehburgers
Toegegeven, geen simpel recept maar om tempeh smaak te geven moet je wel wat kruiden in de strijd gooien! Met dit recept maak je 12 kleintjes of 6 tot 8 grote burgers. Erg lekker met een mayo- of veganaise met zongedroogde tomaatjes. Met dank aan Eva Magazine.
Vleesvervangers
Het is lekker én duurzaam om vlees en vis af te wisselen met vegetarische producten. Echte vegans gaan zelfs voor een volledig plantaardig menu, omdat ze dat lekker en gezond vinden of omdat ze dierlijk voedsel uit hun leven willen weren. In bio vind je een boeiend en uitgebreid assortiment dat aan zowel (beginnende) vegetariërs als veganisten een heerlijk alternatief biedt.
6 pers.
Ingrediënten
- MARINADE:
- 250 g tempeh
- 120 ml appelsap
- 1 el tamari
- 1 el mosterd, 1 el graantjesmosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 1⁄2 tl gemalen komijn
- 1⁄4 tl paprikapoeder
- 1,5 el appelazijn
- 1⁄2 tl geroosterde sesamolie
- peper
- BURGERS:
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 250 g champignons, fijngehakt
- 1 el olie
- 50 g ongekookt graan of 100 g gekookt graan (boekweit of een restje rijst of quinoa)
- 1⁄4 tl paprika
- 1 tl oregano
- 1 tl sojasaus
- 1⁄2 tl zout
- 10 + 20 zwarte olijven
- 25 g + 25 g zonnebloempitten (of walnoten, hazelnoten, amandelen, ...)
- 6 el boekweitmeel (of tarwebloem)
- 1⁄2 bos peterselie
- Olijfolie om in te smeren
Bereiding
- Eerst ga je de tempeh marineren en bakken. Snijd de tempeh in plakken en stoom ze 5 minuutjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ovenschaal, leg de tempeh erin, dek de schaal af, zet ze in de koelkast en laat alles enkele uren tot een nachtje marineren.
- Zet de ovenschaal zo’n 30 minuten in een oven op 180°C, tot de plakjes tempeh goed gebakken zijn.
- Voor de burgers snipper je de ui en knoflook fijn. Stoof ze aan in wat olie met een snuifje zout. Voeg na 5 minuten de champignons toe en bak ze gedurende 5 tot 10 minuten op een hoog vuur. Kruid met paprikapoeder en oregano.
- Mix in een keukenrobot (of met de staafmixer) de 20 zwarte olijven en de helft van de zonnebloempitten fijn. Doe er de champignons, de sojasaus, het zout, het boekweitmeel en de peterselie bij. Mix nog kort verder tot je een samenhangende massa hebt.
- Doe er de gebakken tempeh bij (en de marinade als er nog wat over is). Mix tot de tempeh nog een beetje grof is, meng er dan de andere helft zonnebloempitten onder en de 10 grof gehakte olijven - die mogen dus wat grover blijven.
- Maak hier burgertjes van, leg ze op een bakplaat met bakvel/bakpapier en smeer een beetje olijfolie op de bovenkant van de burgertjes.
- Bak ze gedurende 30 minuten op 200°C en draai ze dan eens om. Bak dan nog 10 tot 15 minuten.