Stamppot met gepocheerd ei
Supereenvoudig maar toch voedzaam en warmend. Perfect mogelijk om te maken met lokale bio-ingrediënten.
Eieren
Bij het produceren van biologische eitjes staat het welzijn van de legkip op de eerste plaats. Een kip is een bosdier en scharrelt, en bio wil dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. In bio is de kip niet louter een broedmachine. Dat betekent onder andere aandacht voor het juiste voer, een natuurlijk dag-nachtritme en genoeg leefruimte voor de kippen.
Aardappel
Biologische aardappelen zijn overal verkrijgbaar in een ruim aanbod, zowel vastkokende als bloemige. Ook in bio worden ze verwerkt tot producten als friet, chips en puree. Tijdens de teelt van biologische aardappelen worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen herbiciden of kunstmest gebruikt maar wordt ingezet op robuuste rassen, mechanische onkruidbestrijding en op een slimme, natuurlijke aanpak.
4 pers.
Ingrediënten
- 1 kg bloemige aardappelen, geschild en in stukken
- 4 dl melk
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 150 g winterpostelein, veldsla of verse spinazie
- snuifje nootmuskaat
- peper en zout
- 2 el geroosterde pijnboompitten
- 4 eieren
- azijn
Bereiding
- Kook de aardappelen in melk gaar gedurende ong. 15 minuten.
- Pers de knoflook erbij, voeg olijfolie toe en stamp fijn.
- Schep het bladgroen beetje bij beetje door de hete puree. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
- Rooster de pijnboompitten. Zet opzij.
- Pocheer de eitjes in heet water met azijn net onder het kookpunt, gedurende 3-4 minuten.
- Serveer de puree met een eitje en garneer met de pijnboompitten.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'
Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.