Shakshuka
Het leuke aan dit gerecht is dat je maar één pan nodig hebt, weinig afwas dus. Je kan bovendien eindeloos combineren door bijvoorbeeld zwarte bonen, kikkererwten, wortels, pepers of andere zaken die je graag lust toe te voegen. In de herfst of winter is shakshuka ook heerlijk met knolselder, raapjes, boerenkool...
Eieren
Bij het produceren van biologische eitjes staat het welzijn van de legkip op de eerste plaats. Een kip is een bosdier en scharrelt, en bio wil dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. In bio is de kip niet louter een broedmachine. Dat betekent onder andere aandacht voor het juiste voer, een natuurlijk dag-nachtritme en genoeg leefruimte voor de kippen.
Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
2 pers.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 500 gr (kers)tomaten, gehalveerd (vers in het seizoen of anders uit blik)
- Groeten
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen kurkuma
- ½ tl kerriepoeder
- ½ tl venkelzaadjes (gekneusd)
- ½ tl korianderzaad (gekneusd)
- 1 ui fijngesnipperd
- olijfolie
- peper en zout om te kruiden
- 200 ml water
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en deksel en fruit hierin de uisnippers tot ze glazig zijn. (zacht vuur)
- Voeg na 3 minuten de kruiden toe en laat even meebakken.
- Voeg dan de kerstomaten toe en laat ze stoven tot de zacht zijn. Dit duurt ongeveer een 10-tal minuten. Het kan zijn dat je een beetje water moet toevoegen. Je moet een dikke pruttelende saus krijgen.
- Als de tomaten helemaal zacht zijn en je een saus hebt, maak je met de bolle kant van een lepel 4 kuiltjes in de saus. Breek hierin één voor één de 4 eieren.
- Zet het deksel op de pan en laat de eieren gedurende 3 minuten pocheren in de saus.
- Haal de pan van het vuur en serveer meteen.
- Je kan nog bijkruiden met peper en zout en met wat verse koriander.
Dit recept is van 'Must Be Yummie'
Alexia Stevens, een thirtysomething uit het Antwerpse, is de drijvende kracht achter de foodblog Must Be Yummie. Naast haar drukke job is ze gepassioneerd door gezond koken voor haar gezin, kookboeken lezen en reizen.
www.mustbeyummie.com