Madeleines met citroenmelisse
Deze kleine schelpvormige cakes met het bolle buikje smaken het best als ze ovenvers geserveerd worden. Het beslag is eenvoudig te bereiden en ook het bakken is zo gedaan! In de biowinkel vind je bloem van spelt en andere soorten granen, puur en zonder broodverbeteraar.
Verwerkte granen
Voor alle biologische voedingswaren - en dus ook voor gebak, koek en ontbijtgranen - geldt dat de grondstoffen (bloem, granenvlokken, suiker, ei, noten...) biologisch moeten zijn. Het gebruik van additieven is voor bio veel strenger gereglementeerd, net als de toegelaten hulpstoffen en technieken. De biosector bakt vaak koekjes met volkoren granen en met minder suiker. Ook een glutenvrij aanbod vind je sneller in bio dan elders. Kortom: genoeg redenen om ook voor je koekjes naar bio te grijpen!
6 pers.
Ingrediënten
- 175 g boter, kamertemperatuur
- 175 g ongerafineerde suiker (ruwe rietsuiker, kokosbloesemsuiker, ...)
- 4 eieren
- 175 g bloem, gezeefd (varieer eens met speltbloem)
- 4 tl bakpoeder
- 1 el biologische thee naar keuze (bv. citroenmelisse), gedroogd
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de boter met de suiker tot een witte schuimige massa.
- Voeg de eieren, de bloem en het bakpoeder toe. Meng ook de thee eronder.
- Vet twee bakvormen voor madeleines in en bestuif hen met bloem. Giet het mengsel in de twee ingevette madeleinevormen. Er is voldoende beslag voor 24 stuks.
- Bak goudbruin in de oven gedurende 8 à 10 minuten. Let erop dat je ze niet te lang bakt, dan heb je al snel erg droge cakejes. Laat afkoelen.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'
Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.