Crumble met mandarijntjes, amandelen en kaneel

Heerlijke crumble met fruit en appelsap om de dag mee te beginnen.

Puur Xvii 074074 Crumble
Zon op je bord Sinaasappels en mandarijnen vind je nu volop in de aanbieding. Deze vruchten leveren vooral vitamine C. Biologische sinaasappelen geven je zelfs een extra winterboost. Onderzoekers van de American Chemical Society toonden aan dat biologische sinaasappels 30 procent meer vitamine C bevatten dan conventionele. Sinaasappelen bevatten ook vitamine A, B, caroteen en foliumzuur. Ze leveren bovendien vezels en koolhydraten. Een verse sinaasappel biedt je dus meer dan een vitaminetablet. Biologische sinaasappels en mandarijnen worden niet behandeld met chemische schimmelwerende middelen. Van de schil kan je op een veilige manier heerlijke zeste maken, een raspsel met een intense smaak. Na aankoop zijn ze wel minder lang houdbaar. Laat ze dus niet liggen maar pel er eentje als tussendoortje of bereid er heerlijke gerechten mee. Rauw en puur zijn citrusvruchten het gezondst, culinair bereid geven ze een heerlijke friszure toets aan een gerecht en toveren ze in donkere wintertijden een streepje zon op je bord.
Wout Hendrickx, styling Debby De Mangelaere
Fruitsap en fruitstroop

Biologisch geteeld fruit wordt verwerkt tot sap, stroop en confituur. En tot vele lekkernijen zoals roomijs, sorbet, yoghurt, vruchtengebak, koeken… De fruitige smaken in bio zijn steeds afkomstig van echt fruit. En het zoete? Dat komt van de suikers aanwezig in het fruit of van toegevoegde natuurlijke zoetmakers als rietsuiker, rijststroop of diksap. Kunstmatige aroma’s en synthetische zoetstoffen zijn niet toegelaten in bio.

Met een enorme variatie aan smaken zijn de pure biosappen absoluut het ontdekken waard. In Vlaanderen wordt bovendien nog veel sap lokaal geperst met streekeigen fruit. 


4 pers.

Ingrediënten

 • 200 g mandarijntjes, gepeld
 • 50 g gedroogde vijgen, in stukken gesneden
 • 50 g rozijntjes
 • 300 ml appelsap
 • 2 tl kaneel
 • voor de crumble
 • 250 g volkorenbloem
 • 90 g hoeveboter
 • 120 g basterdsuiker
 • 25 g amandelschilfers

Bereiding

 • Doe de gedroogde vruchten in een kom, schenk er het appelsap over en laat een nachtje weken. Verwijder de witte velletjes van de mandarijntjes en snijd de partjes nog eens in twee.
 • Meng de mandarijntjes met de uitgelekte, gedroogde vruchten en kaneel en schep alles in een beboterde ovenschotel.
 • Kneed de boter onder de bloem en de suiker tot je dikke kruimels hebt.
 • Verdeel dit kruimelmengsel over de vruchten en strooi er de amandelschilfers over.
 • Bak in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 15 à 20 min. tot de kruimellaag goudbruin kleurt.
 • Lekker met een bolletje ijs, een schepje mascarpone of half geslagen room.

Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Heerlijk Puur

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!

Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.