Wim Lybaert: "Bio is landbouw van de toekomst"

15.09.2016
Livinus Wim03Ligg © François De Heel
In categorie

"Voor mij is bio de toekomst van de landbouw. Maar dan wel gecombineerd met een afzetmarkt dichtbij de boerderij. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat alle boeren die van plan zijn om bioboer te worden daar ook zo over denken. Ik vind het onnozel dat we asperges uit Peru importeren, terwijl je bij ons vanaf april de beste asperges hebt van de hele wereld. Hetzelfde met aardbeien, tomaten… zoveel dingen die wij in Vlaanderen kunnen telen!"


Wim Lybaert is ook voor de tweede editie van de biocampagne, over groente en aardappelen, het gezicht. Vanaf 13 september maakt hij met zijn nieuwe TV-programma 'Het Goeie Leven' Vlaanderen warm voor ecologisch telen. Hij heeft een duidelijke visie over de biolandbouw.

“Mensen moeten in de eerste plaats biologisch kiezen omwille van de duurzame visie op lange termijn. Een bioboer gebruikt geen kunstmest of chemische pesticiden en draagt zorg voor een kerngezonde, vruchtbare bodem. Als moestuinier begrijp ik dat heel goed. De bodem, daar begint alles mee, want daaruit groeien de gewassen. De bodem wordt te veel kunstmatig bemest. Dat is niet nodig. Als je zorgt voor een mooi evenwicht in je bodem, dan heb je een goed humusgehalte en veel bodemactiviteit met levende organismes. Zo zorg je voor een natuurlijk vruchtbare bodem. Als teler moet je het totaalplaatje zien: niet alleen het graan of de bloemkolen moeten goed groeien. Je perceel moet in evenwicht zijn: je mag wat onkruid laat staan, je moet geen monocultuur nastreven."

“Als bio staat voor weinig tussenstappen van producent tot consument en seizoensgebonden, dan vind ik het de landbouw van de toekomst.” - Wim Lybaert
Livinus 07 Kl2 © François De Heel

Aardappelen: robuuste én smaakvolle rassen

“Ik kijk enorm uit naar de nieuwe teelten van robuuste aardappelrassen die ook op culinair vlak de moeite zijn. De keuze van het aardappelras speelt een belangrijke rol bij de strijd tegen ziekten. Het aardappelras Sarpo Mira wordt bijvoorbeeld steeds meer door biotelers gebruikt. Het is herkenbaar aan de rozerode schil en het wit knolvlees én overtuigt ook met een lekkere smaak."

Tomaten: de rijkste smaken

“Ik ben dol op tomaten! De kleine besjestomaat, blauwe of zwarte tomaten... Koop ze bij de boer, dan heb je veel keuze. Als hij de vrucht precies plukt als ze rijp is, krijg je de rijkste smaak omdat het gehalte aan volle suikers dan optimaal is. Zelf teel ik meer dan 25 verschillende soorten en daar ben ik fier op."

Groentenwedstrijd Ligg
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.