Wil jij helpen bij het oogsten?

25.03.2021
202103 Rawijs Seizoensarbeid
Foto: Astrid Agemans, Rawijs

Binnen enkele weken start de oogst van primeurgroenten en -fruit en zijn er extra helpende handen nodig. Heb jij interesse in seizoensarbeid bij een bioboerderij? Dan kan je aanmelden via onze kandidatenlijst. Ook op de website www.helpdeoogst.be en op onze eigen pagina kan je vacatures raadplegen. 


Helpende handen

Binnen enkele weken start de oogst van primeurgroenten en -fruit, denk maar aan de eerste asperges, courgettes, sla, jonge worteltjes, radijsjes, bloemkool... Vaak komen bioboeren dan handen tekort en misschien heb jij wel zin om te helpen planten, oogsten, sorteren…? 
Wij bieden mensen die seizoensarbeid willen doen op een bioboerderij de kans om zich hiervoor aan te melden. Het is geen garantie op een job, maar bioboeren die op zoek zijn naar seizoensarbeiders kunnen onze kandidatenlijst opvragen. 

Schreef je vorig jaar al in? We houden jouw gegevens één jaar lang bij, dus gelieve dan opnieuw te registeren. Benieuwd naar vacatures in de biosector? Ontdek onze ‘jobs in de biosector.’

Tweede seizoen ‘Help de Oogst’

Er komt dit voorjaar ook een tweede editie van de campagne www.helpdeoogst.be Net als vorig jaar kunnen land- en tuinbouwers hun vacatures voor seizoenarbeiders kenbaar maken via de website van de VDAB.

Vorig jaar vielen veel buitenlandse seizoenarbeiders weg als gevolg van de coronacrisis. Om dat verlies op te vangen, lanceerde VDAB, op vraag van minister Crevits een website. Land- en tuinbouwers konden hun vacatures op dat platform bekend maken. “Dat werd een succesverhaal, met meer dan 5.000 helpende handen (vooral jobstudenten) die zich aanmeldden op de website”, aldus Crevits.

Combinatie met uitkering

Tot 30 juni 2021 kunnen tijdelijke werklozen 75 procent van hun werkloosheidsuitkering in het kader van de tijdelijke werkloosheid behouden. Dat bedrag mag worden aangevuld met het loon dat ze in de tuinbouw verdienen. Na het succes van de dubbele plukkaart in 2020, is beslist dat ook in 2021 het aantal dagen dat (seizoen)arbeiders in de landbouw kunnen helpen, wordt verhoogd tot 60 in plaats van 30 dagen. In de tuinbouw is het maximaal aantal 100 dagen in plaats van 65.

Bron: Vilt, eigen berichtgeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.