Wat we eten is een krachtige hefboom om 'Earth Overshoot Day' op te schuiven

27.07.2022
Ashampoo Snap Woensdag 27 Juli 2022 22H10M51S 002
Als we minder voedsel verspillen, vaker plantaardig eten en boeren steunen die aan natuur-inclusieve landbouw doen kunnen we Earth Overshoot Day voortaan al 32 dagen opschuiven. Foto: Overshoot Day.org

Vandaag is 'Earth Overshoot Day', wat betekent dat we 'op krediet' leven omdat we alle natuurlijke hulpbronnen voor dit jaar al hebben opgebruikt. Gelukkig is wat we eten een krachtige hefboom om die symbolische datum op te schuiven! "Als we minder voedsel verspillen, vaker plantaardig eten en boeren steunen die aan natuur-inclusieve landbouw doen kunnen we die dag voortaan al 32 dagen later op het jaar doen vallen."


Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de jaarlijkse vraag van de mensheid naar de natuur groter is dan wat de ecosystemen van de aarde in dat jaar kunnen regenereren. In de afgelopen 20 jaar is dat moment al zo'n drie maanden vroeger geworden tot 28 juli. 

Elk jaar kappen we meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien en we stoten meer broeikasgassen uit dan onze bossen of de oceaan kan opnemen. We leggen de planeet dus een ritme op dat ze niet kan bijbenen: volgens de huidige gegevens hebben we 1,7 keer de biologische capaciteit van de aarde nodig om verder te gaan zoals we nu doen, aldus het WWF. Ze stellen in hun rapport “Het uur om de trend te keren” een aantal oplossingen voor op vijf actiedomeinen: voeding, klimaat, bossen, oceaan en biodiversiteit.

Eod 2020 Action Final 2021 1000 1

Voedsel is krachtige hefboom

Vandaag neemt voedsel meer dan de helft van de biocapaciteit van onze planeet in beslag. In België zijn we afhankelijk van grote import volumes die bijdragen tot ontbossing en uitputting van het milieu en moeten we zuiniger omspringen met onze natuurlijke hulpbronnen. "Het Belgische beleid (op regionaal en nationaal niveau) moet erop toezien dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt teruggedrongen met als doel om het verlies aan biodiversiteit in landbouwomgevingen een halt toe te roepen, staat te lezen in het WWF- rapport. 

Biologische landbouw heeft het potentieel om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en koolstof op te slaan, gebruikt geen synthetische meststoffen of pesticiden maar richt zich op het sluiten van kringlopen... Zo draagt bio bij aan een natuur-inclusief klimaatvriendelijk productiesysteem dat voldoende voedsel levert. 

Bron: WWF & Overshoot Day.org

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.