Soil Association waarschuwt voor vals beeld over bio in Britse studie

24.10.2019
2019 10 24 Soil Association Waarschuwt Britse Studie
Foto: Wijveld, Kobe Van Looveren
In categorie

Een Brits onderzoek beweert dat een omschakeling naar 100 procent biologische voeding slecht nieuws betekent voor de klimaatopwarming. Soil Association waarschuwt dat de studie een vals beeld geeft: we moeten ons eetpatroon sowieso aanpassen en er wordt geen rekening gehouden met de grote voordelen van bio, zoals een verbeterde waterkwaliteit, zuiverder lucht en een betere biodiversiteit.


Op de website van het VRT-nieuws lazen we gisteren dat 'bio eten slecht is voor het klimaat', en ze baseren zich hiervoor op een Brits onderzoek dat gepubliceerd is in Nature Communications. 

De onderzoekers wilden weten hoe het nu precies zat, omdat eerdere onderzoeken elkaar tegenspraken. Enerzijds is biologische landbouw beter voor het opslaan van CO2 in de bodem en zou de uitstoot aan broeikasgassen dus dalen in bio, maar omdat de opbrengst gemiddeld lager ligt dan in traditionele landbouw, zou dat voordeel worden tenietgedaan. Door plaatselijk voedseltekort, waardoor er meer import is zouden er uiteindelijk meer broeikasgassen vrijkomen. 

"Het is mogelijk om alle Europeanen gezond te voeden met een duurzame, agro-ecologische landbouw die tegelijkertijd de CO2-uitstoot drastisch vermindert. "

Vele voordelen van bio

De studie heeft al heel wat reacties losgeweekt. Ze houdt immers geen rekening met de grote voordelen van bio, zoals een verbeterde waterkwaliteit, zuiverder lucht en een betere biodiversiteit met voordelen voor de bijen en nuttige insecten. 

Rob Percival van Soil Association verwijst naar de Franse denktank IDDRI die recent aantoonde dat het wel degelijk mogelijk is om Europese inwoners gezond te voeden met een duurzame, agro-ecologische landbouw, zoals ook bio, die tegelijkertijd de CO2-uitstoot drastisch vermindert. Meer nog: de onderzoekers stellen dat een omslag een coherente manier is om tegelijkertijd meerdere prangende problemen aan te pakken: het verlies aan biodiversiteit, de dreigende klimaatverandering en toenemende gezondheidsproblemen ten gevolge van een voedselpatroon met te veel dierlijke producten.

Zijn grootste kritiek op het rapport is echter dat de onderzoekers ervan uitgaan dat de eetgewoonten dezelfde zullen blijven. "Dat is sowieso onhoudbaar als we kijken naar de toekomst. Zo hebben we nu een overproductie van verkeerde dingen zoals veevoeder en biobrandstoffen. We moeten daar sowieso van weg."

Bron: VRT Nieuws & eigen verslaggeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.