Soil Association waarschuwt voor vals beeld over bio in Britse studie

Een Brits onderzoek beweert dat een omschakeling naar 100 procent biologische voeding slecht nieuws betekent voor de klimaatopwarming. Soil Association waarschuwt dat de studie een vals beeld geeft: we moeten ons eetpatroon sowieso aanpassen en er wordt geen rekening gehouden met de grote voordelen van bio, zoals een verbeterde waterkwaliteit, zuiverder lucht en een betere biodiversiteit.
Op de website van het VRT-nieuws lazen we gisteren dat 'bio eten slecht is voor het klimaat', en ze baseren zich hiervoor op een Brits onderzoek dat gepubliceerd is in Nature Communications.
De onderzoekers wilden weten hoe het nu precies zat, omdat eerdere onderzoeken elkaar tegenspraken. Enerzijds is biologische landbouw beter voor het opslaan van CO2 in de bodem en zou de uitstoot aan broeikasgassen dus dalen in bio, maar omdat de opbrengst gemiddeld lager ligt dan in traditionele landbouw, zou dat voordeel worden tenietgedaan. Door plaatselijk voedseltekort, waardoor er meer import is zouden er uiteindelijk meer broeikasgassen vrijkomen.
"Het is mogelijk om alle Europeanen gezond te voeden met een duurzame, agro-ecologische landbouw die tegelijkertijd de CO2-uitstoot drastisch vermindert. "
Vele voordelen van bio
De studie heeft al heel wat reacties losgeweekt. Ze houdt immers geen rekening met de grote voordelen van bio, zoals een verbeterde waterkwaliteit, zuiverder lucht en een betere biodiversiteit met voordelen voor de bijen en nuttige insecten.
Rob Percival van Soil Association verwijst naar de Franse denktank IDDRI die recent aantoonde dat het wel degelijk mogelijk is om Europese inwoners gezond te voeden met een duurzame, agro-ecologische landbouw, zoals ook bio, die tegelijkertijd de CO2-uitstoot drastisch vermindert. Meer nog: de onderzoekers stellen dat een omslag een coherente manier is om tegelijkertijd meerdere prangende problemen aan te pakken: het verlies aan biodiversiteit, de dreigende klimaatverandering en toenemende gezondheidsproblemen ten gevolge van een voedselpatroon met te veel dierlijke producten.
Zijn grootste kritiek op het rapport is echter dat de onderzoekers ervan uitgaan dat de eetgewoonten dezelfde zullen blijven. "Dat is sowieso onhoudbaar als we kijken naar de toekomst. Zo hebben we nu een overproductie van verkeerde dingen zoals veevoeder en biobrandstoffen. We moeten daar sowieso van weg."
Bron: VRT Nieuws & eigen verslaggeving