Waarom een bloedluismiddel niet bio kan zijn

16.08.2017
Europees Biolabel Digitaal Gebruik
Het Europese biolabel zie je enkel verschijnen op voedingswaren.

Ook particulieren blijken een antibloedluismiddel met fipronil te hebben aangekocht. De fabrikant verkocht het middel ten onrechte als geschikt voor biologische kippen en verzweeg het verboden bestanddeel fipronil. Bestrijdingsmiddelen kunnen echter nooit een biolabel dragen; het Europese biolabel wordt enkel toegekend aan voedingswaren.


Wellicht is de ophef over de fipronil-eieren jou niet ontgaan. Waar aanvankelijk leek dat het middel enkel bij professionele kwekers werd ingezet, blijkt intussen dat mogelijk ook particulieren een bestrijdingsmiddel met fipronil in handen kregen voor de eigen kippenstal.

Het Laatste Nieuws (betalend artikel) maakt gewag van een ‘biologisch gelabeld’ product en stelt vragen bij de waarde van het biolabel. Het betreffende product Mite-control draagt echter géén biolabel. Meer zelfs: bestrijdingsmiddelen mogen geen biolabel dragen. We zetten het graag even op een rij.

Welke producten vallen onder het biolabel?

Het Europese biolabel vind je uitsluitend op de verpakking van voedingswaren: op primaire landbouwproducten (zoals vers fruit en verse groente), op verwerkte voedingswaren (zoals brood of kaas), op veevoeder, op zaaizaad en op vis en schaaldieren.

De Europese wetgeving bepaalt volgens welke normen deze producten moeten worden geteeld, gekweekt en verwerkt om als biologisch verkocht te mogen worden. Pas na controle en certificering door een onafhankelijke controle-organisatie mag een ondernemer zijn producten als bio op de markt brengen. Daartoe krijgen boeren, verwerkende bedrijven, distributiebedrijven en winkeliers uit de biosector minstens één keer per jaar een controleur over de vloer voor een uitgebreide biocontrole.

Deze wetgeving wordt toegepast in heel Europa. Voor biologische voedingswaren van buiten Europa wordt eveneens controle en certificering voorzien volgens een specifieke importregeling.

Welke producten vallen niet onder het biolabel?

Het Europese biolabel mag dus niet gebruikt worden op producten die ingezet worden bij de teelt, zoals potgrond, meststof, gewasbeschermingsmiddelen of, waarvan nu sprake, een antibloedluismiddel voor kippen.

Ben je zelf als hobbytuinder actief, dan heb je vast al aanduidingen gezien als ‘toegelaten in de biologische landbouw’. Die aanduiding komt voor op producten zoals meststoffen en bodemverbeteraars, gewasbeschermingsmiddelen en reinigingsproducten. Er is echter geen controle of biocertificering voor bedrijven die dergelijke producten op de markt brengen. Vandaar ook dat je het Europese biolabel niet op zo'n producten vindt.

Desalniettemin moet de fabrikant wel alle grondstoffen of ingrediënten meedelen en mag hij in geen geval een ingrediënt verzwijgen - wat de fabrikant van Mite-control wel deed.

Wat met biologisch textiel en cosmetica?

Voor producten die landbouwgrondstoffen bevatten, zoals kleding (denk aan katoenteelt) of cosmetica (met bijvoorbeeld etherische olie), bestaat er geen officiële regelgeving voor biologische productie. Er zijn wel verschillende internationale privélabels die je wegwijs maken.

Zo is Cosmos een internationale standaard voor biologische cosmetica. Het label geeft aan dat de gebruikte landbouwingrediënten geheel of gedeeltelijk afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Cosmos heeft verschillende aanduidingen voor bio-ingrediënten, naargelang het percentage bio dat in een product verwerkt zit.

Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002. Het GOTS-label bestaat in twee varianten: het GOTS-label dat prijkt op textiel dat voor meer dan 95 procent uit biologische vezels bestaat en het GOTS (x%)-label dat gebruikt mag worden bij een biologisch aandeel van minstens 70 procent. Het label vereist eveneens dat bij de productie van de kledij zelf geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt.


Mijn kippen hebben bloedluizen. Hoe kan ik deze biologisch bestrijden?

Bloedluizen bij kippen is bij particulieren de meest gestelde vraag over parasieten. In deze radiouitzending gaat Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) op zoek naar de meest ecologische oplossing om bloedluizen te bestrijden:

  • De hobbytuinier kan in de eerste plaats het kippenhok grondig schoonmaken. Bloedluizen nestelen zich overdag in alle kieren en spleten.
  • Na een grondige reinigingsbeurt kan je de stal nabehandelen met lavameel. Dat is een fijn gesteente dat de ademhaling van de mijten verstoort, maar onschadelijk is voor de kippen.
  • Nog eenvoudiger is het toevoegen van knoflook aan het drinkwater van de kippen. Knoflook komt dan terecht in het bloed van de kippen. Mijten houden er niet van en drogen uit omdat ze niet langer het bloed van de kippen kunnen drinken.
  • Ten slotte kan je ook roofmijten inzetten als natuurlijke vijand.

Meer info: zie Velt.be.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.