Waar zijn alle vogels naartoe?

De akker- en weidevogels gaan er overal in Europa schrikbarend op achteruit omdat de insectenpopulaties waarmee ze zich voeden verdwijnen. IFOAM International vraagt om boeren te helpen omschakelen naar agro-ecologische praktijken om de vogels en de natuur te redden.
Volgens IFOAM International lijden de akker-en weidevogels onder intensieve landbouwmethodes. De geleidelijke verdwijning van graslanden, het vernietigen van hagen en wilde ruimtes dragen bij aan de achteruitgang van insectenpopulaties. Het overmatige gebruik van chemisch-synthetische pesticiden doodt insecten, de belangrijkste voedselbron voor vogels.
De overgang naar agro-ecologische landbouwmethoden zou bijdragen tot het bouwen van gezonde en intacte habitats die essentieel zijn voor het veiligstellen van de toekomst van vogels en andere dieren in het wild. Biologische boerderijen werken bijvoorbeeld met een breed scala aan oplossingen voor ongediertebestrijding, zoals feromoonvallen die over het algemeen niet giftig zijn en de nuttige insecten niet bestrijden. Meer lezen.
Bioboer Bart: "Kieviten jagen kraaien weg van onze biologische percelen, en zij vinden er voldoende voedsel, een win-win."
Ook in Vlaanderen
Ook boven de Vlaamse akkers en weiden weerklinkt bijvoorbeeld steeds minder het kenmerkende ‘tsjoewiet’ van de kievit, berichtte de krant De Standaard deze week. Recent Nederlands-Duits onderzoek toonde aan dat er 50 procent kans bestaat dat de populatie van de kievit tegen 2035 met 95 procent is gereduceerd. Of het in Vlaanderen ook zo’n vaart zal lopen, is moeilijk te voorspellen.
Bioboer Bart De beck van geitenboerderij De Volle Maan pleit voor projecten voor een meer natuurvriendelijke akkerbouw. Als er minder kieviten zijn, is dat ook voor landbouwers slecht nieuws. Op zijn bedrijf doet hij er alles aan om die vogel succesvol te laten broeden: "Kieviten jagen kraaien weg van onze biologische percelen, en zij vinden er voldoende voedsel, een win-win."
Bron: Ifoam International & De Standaard