Waar zijn alle vogels naartoe?

28.11.2019
20191112 Ifoam Vogels
Foto: X
In categorie

De akker- en weidevogels gaan er overal in Europa schrikbarend op achteruit omdat de insectenpopulaties waarmee ze zich voeden verdwijnen. IFOAM International vraagt om boeren te helpen omschakelen naar agro-ecologische praktijken om de vogels en de natuur te redden.


Volgens IFOAM International lijden de akker-en weidevogels onder intensieve landbouw­methodes. De geleidelijke verdwijning van graslanden, het vernietigen van hagen en wilde ruimtes dragen bij aan de achteruitgang van insectenpopulaties. Het overmatige gebruik van chemisch-synthetische pesticiden doodt insecten, de belangrijkste voedselbron voor vogels. 

De overgang naar agro-ecologische landbouwmethoden zou bijdragen tot het bouwen van gezonde en intacte habitats die essentieel zijn voor het veiligstellen van de toekomst van vogels en andere dieren in het wild. Biologische boerderijen werken bijvoorbeeld met een breed scala aan oplossingen voor ongediertebestrijding, zoals feromoonvallen die over het algemeen niet giftig zijn en de nuttige insecten niet bestrijden. Meer lezen.

Bioboer Bart: "Kieviten jagen kraaien weg van onze biologische percelen, en zij vinden er voldoende voedsel, een win-win."

Ook in Vlaanderen

Ook boven de Vlaamse akkers en weiden weerklinkt bijvoorbeeld steeds minder het kenmerkende ‘tsjoewiet’ van de kievit, berichtte de krant De Standaard deze week. Recent Nederlands-Duits onderzoek toonde aan dat er 50 procent kans bestaat dat de populatie van de kievit tegen 2035 met 95 procent is gereduceerd. Of het in Vlaanderen ook zo’n vaart zal lopen, is moeilijk te voorspellen. 

Bioboer Bart De beck van geitenboerderij De Volle Maan pleit voor projecten voor een meer natuurvriendelijke akkerbouw. Als er minder kieviten zijn, is dat ook voor landbouwers slecht nieuws. Op zijn bedrijf doet hij er alles aan om die vogel succesvol te laten broeden: "Kieviten jagen kraaien weg van onze biologische percelen, en zij vinden er voldoende voedsel, een win-win."

Bron: Ifoam International & De Standaard

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.