"Vrouwen in de landbouw verdienen de juiste erkenning én vergoeding"

11.03.2021
Prov A Portret Csa Kraakvers Bio 8504 540X365 1
Foto: (c) week van de korte keten, Ioana Simionescu

Naar aanleiding van de afgelopen Vrouwendag liet Landbouwleven CSA-boerin Ioana Simionescu van Kraakvers.bio aan het woord. "Steeds meer vrouwen stappen in de landbouw. Dat is een mooie evolutie en daar zouden die vrouwen ook de juiste erkenning en vergoeding voor moeten krijgen."


Als bedrijfsvoerder van CSA Kraakvers.bio doet Ioana Simionescu alle hoofdtaken, en is zij dus niet van mening dat de taken op haar bedrijf te stereotiep verdeeld zijn. "Ik heb een heel mooie job en hang niet af van mijn man. Hij helpt regelmatig, maar hij heeft een andere carrière."

Ze is verantwoordelijk voor het plannen van teelten, het planten, wieden, oogsten, het opvolgen van arbeidskrachten, de verkoop... Iona houdt van het contact met de natuur tijdens alle vier seizoenen. Ze verkoopt bloemen, groenten, bessen, hoogstambomen... in de korte keten en onderhoudt een nauw contact met haar klanten. 

"Meer vrouwen stappen de landbouw in. Dat is een mooie evolutie en daar zouden ze de juiste erkenning en vergoeding voor moeten krijgen."

Bedrijf en gezin

Iona volgde de opleiding biologische landbouw bij Landwijzer vzw, en daar waren er ongeveer evenveel vrouwen als mannen. "Dat hangt ook af van ons type bedrijf, denk ik. Mannen hebben vaak een grotere fysieke kracht, waardoor zij beter handmatig kunnen werken, maar vrouwen kunnen dat gemakkelijk opvangen door wat meer machines te gebruiken. Zo denk ik bijvoorbeeld aan planten en wieden."

Ze vindt dat vrouwen binnen de landbouw, maar ook binnen andere beroepen, vooral een extra uitdaging hebben wanneer ze kinderen krijgen. "Mijn zonen waren 5 en 3 jaar toen ik met Kraakvers.bio begon, en het was een hele uitdaging om mijn tijd te verdelen tussen het bedrijf en mijn gezin. Daarnaast is het ook belangrijk om ook wat tijd voor mezelf in te plannen."

"Mijn zonen waren 5 en 3 jaar toen ik met Kraakvers.bio begon, en het was een hele uitdaging om mijn tijd te verdelen tussen het bedrijf en mijn gezin."

Erkenning én vergoeding

De landbouw voelt nog steeds aan als een mannenwereld. ""Tijdens mijn studies tot ingenieur en eerdere jobs waren mijn collega’s meestal mannen. Nu merk ik dat meer en meer vrouwen de landbouw instappen. Dat is een mooie evolutie en daar zouden die vrouwen ook de juiste erkenning en vergoeding voor moeten krijgen."

Als boerin voelt ze zich niet helemaal gesteund door de overheid. "De titel van ‘meewerkende echtgenoot’ is geen rechtvaardige erkenning en beloning voor het werk dat vrouwen verrichten. Er is financiële steun voor bedrijfsoverdracht, voor jonge starters..., maar niet specifiek voor vrouwen. De minister van Landbouw, Hilde Crevits, zou daar werk van moeten maken."

Bron: Landbouwleven

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.