Vlaamse biosector geschokt door dierenmishandeling in Frans slachthuis
Gisteren doken er beelden op van verschrikkelijke dierenmishandeling in een Frans slachthuis waar ook biodieren geslacht worden. De Vlaamse biosector is geschokt door deze beelden.
Het mag duidelijk zijn: de biosector veroordeelt de dierenmishandeling in een Franse slachthuis met biocertificaat ten strengste. Het Franse slachthuis leverde vlees af met een bio-certificaat, maar respecteerde zelfs de algemene Europese regelgeving voor het slachten van dieren niet. In de Franse krant Le Monde lezen we dat maar 5 procent van de dieren die er verwerkt werden van biologische oorsprong was.
We willen de Belgische consument die kiest voor biologisch vlees geruststellen. In België investeert de Federatie van het Belgisch vlees in het dierenwelzijn in de Belgische slachthuizen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) en de regionale ministers van dierenwelzijn.
Als biosector hebben wij er vertrouwen in dat de regels voor dierenwelzijn bij ons streng worden nageleefd en dat eventuele misbruiken snel worden opgespoord en bestraft.
In de Franse krant Le Monde lezen we dat maar 5 procent van de dieren die er verwerkt werden van biologische oorsprong was.
In heel België zijn er 19 slachthuizen zijn met een biocertificaat. Daarvan bevinden er zich acht in Vlaanderen. In sommige gevallen kunnen ook gangbare slachthuizen biologische dieren slachten. Dat kan niet zomaar: de biologische veehouders moeten dat melden aan de controleorganisaties. Die kijken er vervolgens nauw op toe dat de regels voor dierenwelzijn zoals de biowetgeving die definieert streng worden nageleefd. Daarnaast waken ze er ook over dat duidelijk blijft waar het vlees vandaan komt en of het wel echt biologisch is.
Tot slot kunnen we zeggen dat dierenwelzijn heel belangrijk is in de biologische landbouw. Volgens de wet moet de boer zoveel mogelijk rekening houden met de natuurlijke behoeften en gedragingen van een dier. Biologische dieren mogen trager groeien, op hun eigen ritme. Ze leven langer voordat ze klaar zijn voor de slacht. Het vervoer naar het slachthuis en het slachten zelf moet zo stressvrij mogelijk gebeuren.
Bron: Le Monde - Actes de cruauté dans un abattoir du Gard certifié bio