Vlaamse biosector blijft groeien
De Vlaamse biosector blijft groeien. Eind 2019 waren er 562 biologische landbouwbedrijven, 9 procent meer dan het jaar ervoor. Op tien jaar tijd is het aantal bioboeren verdubbeld. Ook de biologische veestapel en de oppervlakte groeit verder aan en de bioconsumptie stijgt met 5%.
Deze middag bracht Vlaams minister van landbouw Hilde Crevits een bezoek aan bioboerderij De Lochting. Daar stelde ze ook het biojaarrapport voor. Dit rapport wordt jaarlijks gepubliceerd en verzamelt de meest recente statistieken over de Vlaamse biosector in 2019, zowel op het vlak van productie als consumptie.
Eén ding staat vast: bio doet het goed in Vlaanderen en blijft groeien. Niet alleen kwamen er 9 procent meer bioboeren bij, ook het aantal hectare waarop die bioboeren werken stijgt met 10 procent ten opzichte van 2018. Van alle landbouwgrond in Vlaanderen is nu 1,4 procent biologisch gecertificeerd. Het merendeel van die oppervlakte ligt in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen.
Er zijn ook steeds meer bedrijven in Vlaanderen die verwerkte bioproducten maken, verdelen of verkopen. Dat wil zeggen dat de hele biosector blijft groeien.
"Bioproducten hebben nu een marktaandeel van 3,1 procent op de totale voedingsmarkt."
Meer mensen koper vaker bio
Dat is logisch als we kijken naar de consumptie van bio. Ook die kent positieve groeicijfers. Alle Vlamingen gaven samen zo’n 305 miljoen euro uit aan bioproducten volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK (in opdracht van VLAM). Dat is 4 procent meer dan in 2018. Bioproducten hebben nu een marktaandeel van 3,1 procent op de totale voedingsmarkt.
Opvallend is dat de stijging van de bestedingen aan biologische producten in schril contrast staat met de daling van 1,1% van de totale bestedingen aan voeding en dranken. De stijging bij bio is te danken aan meer kopers en een hogere gemiddelde aankoopfrequentie, meer mensen kopen dus vaker bio, tegenover een dalende aankoopfrequentie in het gangbare segment.
De belangrijke groeiers in 2019 waren yoghurt en kaas, fruit waaronder appelen, druiven en sinaasappelen, natuurlijke fruitsappen en plantaardige dranken. Ook biologische rijst en bier kenden een zeer goed jaar.
Minister Crevits: kwalitatieve groei
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “De biologische landbouw in Vlaanderen groeit en de populariteit van biologische producten neemt toe. Onze biologische boeren werken hard om dagverse, natuurlijke producten van hoogstaande kwaliteit af te leveren. Tijdens de coronacrisis merken we ook dat de Vlaming de lokale boer, de lokale hoevewinkel duidelijk apprecieert en meer verse groenten koopt en eet. Met Vlaanderen streven we naar een verdere slimme en marktgerichte groei van biologische landbouw, op een duurzame en kwalitatieve manier. We doen dat door verder te investeren in onderzoek en innovatie. Daarnaast beschikt VLAM dit jaar over een budget van 1,37 miljoen euro om bio te promoten bij de consument.”
Je kan het volledige Vlaamse biorapport hier bekijken.
Bekijk de reportage van Focus WTV: