Vlaamse biosector blijft groeien

29.05.2020
20200529 Biorapport Sfeerbeeld
Foto: astrid agemans voor bioforum
In categorie

De Vlaamse biosector blijft groeien. Eind 2019 waren er 562 biologische landbouwbedrijven, 9 procent meer dan het jaar ervoor. Op tien jaar tijd is het aantal bioboeren verdubbeld. Ook de biologische veestapel en de oppervlakte groeit verder aan en de bioconsumptie stijgt met 5%. 


Deze middag bracht Vlaams minister van landbouw Hilde Crevits een bezoek aan bioboerderij De Lochting. Daar stelde ze ook het biojaarrapport voor. Dit rapport wordt jaarlijks gepubliceerd en verzamelt de meest recente statistieken over de Vlaamse biosector in 2019, zowel op het vlak van productie als consumptie.

Eén ding staat vast: bio doet het goed in Vlaanderen en blijft groeien. Niet alleen kwamen er 9 procent meer bioboeren bij, ook het aantal hectare waarop die bioboeren werken stijgt met 10 procent ten opzichte van 2018. Van alle landbouwgrond in Vlaanderen is nu 1,4 procent biologisch gecertificeerd. Het merendeel van die oppervlakte ligt in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. 

Er zijn ook steeds meer bedrijven in Vlaanderen die verwerkte bioproducten maken, verdelen of verkopen. Dat wil zeggen dat de hele biosector blijft groeien.  

"Bioproducten hebben nu een marktaandeel van 3,1 procent op de totale voedingsmarkt."

Meer mensen koper vaker bio

Dat is logisch als we kijken naar de consumptie van bio. Ook die kent positieve groeicijfers. Alle Vlamingen gaven samen zo’n 305 miljoen euro uit aan bioproducten volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK (in opdracht van VLAM). Dat is 4 procent meer dan in 2018. Bioproducten hebben nu een marktaandeel van 3,1 procent op de totale voedingsmarkt.  

Opvallend is dat de stijging van de bestedingen aan biologische producten in schril contrast staat met de daling van 1,1% van de totale bestedingen aan voeding en dranken. De stijging bij bio is te danken aan meer kopers en een hogere gemiddelde aankoopfrequentie, meer mensen kopen dus vaker bio, tegenover een dalende aankoopfrequentie in het gangbare segment.  

De belangrijke groeiers in 2019 waren yoghurt en kaas, fruit waaronder appelen, druiven en sinaasappelen, natuurlijke fruitsappen en plantaardige dranken. Ook biologische rijst en bier kenden een zeer goed jaar. 

Minister Crevits: kwalitatieve groei

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “De biologische landbouw in Vlaanderen groeit en de populariteit van biologische producten neemt toe. Onze biologische boeren werken hard om dagverse, natuurlijke producten van hoogstaande kwaliteit af te leveren. Tijdens de coronacrisis merken we ook dat de Vlaming de lokale boer, de lokale hoevewinkel duidelijk apprecieert en meer verse groenten koopt en eet. Met Vlaanderen streven we naar een verdere slimme en marktgerichte groei van biologische landbouw, op een duurzame en kwalitatieve manier. We doen dat door verder te investeren in onderzoek en innovatie. Daarnaast beschikt VLAM dit jaar over een budget van 1,37 miljoen euro om bio te promoten bij de consument.”

Je kan het volledige Vlaamse biorapport hier bekijken. 

Bekijk de reportage van Focus WTV:

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.