Vijf redenen om voor bio te kiezen!

07.03.2023
Gradient1

Wat betekent ‘biologisch’ eigenlijk? En waarom is bio de mooiste boodschap? Wij zetten de voordelen van biologisch eten voor je op een rijtje:


Lekker puur

Biologische producten zijn puur en bevatten zo weinig mogelijk toevoegingen. Zo mag je er zeker van zijn dat bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma's of kleurstoffen niet terug te vinden zijn in bio. De productie van biologische producten staat dan ook onder strenge Europese wetgeving. Ook bestaan verwerkte bio-producten voor minstens 95% uit pure biologische ingrediënten. Biologisch eten is vol van smaak, en dat proef je!

Rs11944 Bioaward 96 © Joachim Dewilde

Gezond genieten

Wil je gezonder eten? Bio helpt je op weg! In het bio-assortiment vind je vaak een ruim aanbod aan groenten, graanproducten, peulvruchten en gezonde vetten. Ook heeft onderzoek aangetoond dat biologische groenten en fruit een hogere voedingswaarde hebben. Dat zijn goede bondgenoten voor een evenwichtig voedingspatroon! 

Rs11794 120827 Akelei 0028 Hr © Frank Toussaint

Vriendelijk voor dieren

Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Niet alleen houden ze rekening met het natuurlijk gedrag van dieren, ze verzorgen hun dieren zo goed mogelijk met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen.

Rs21552 Belfond 58 Lpr © Sophie Nuytten

Goed voor het milieu 

De biologische landbouw wil zo milieuvriendelijk mogelijk werken. Daarom dragen bioboeren goed zorg voor de bodem, bewaken ze de biodiversiteit op en rond hun akkers en gebruiken ze enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegelaten. Een bioboer werkt preventief aan een veerkrachtig geheel op en rond zijn bedrijf.

En dat loont. Uit onderzoek blijkt dat dankzij biologische landbouw het bodemleven veel gezonder is, de bodem als systeem veel veerkrachtiger is, het grondwater minder vervuild wordt door bestrijdingsmiddelen en biologische praktijken algemeen een mindere belasting veroorzaken op het milieu.

Rs11803 120827 Akelei 0037 Hr © Frank Toussaint

100% toekomst

Biolandbouw is duurzaam, want het heeft een aantal onmiskenbare ecologische voordelen. Niet alleen veroorzaakt de bioboer minder milieuschade door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen, ook bevordert hij of zij de biodiversiteit rond zijn bedrijf.

Voor de biosector is het belangrijk dat een duurzame landbouw ook letterlijk kan blijven duren. Daaronder mag je verstaan dat niets of niemand uitgeput wordt: niet de grond, niet de planten, niet de dieren en niet de mensen. Gangbare telers nemen technieken over, omdat ze milieu- of diervriendelijker zijn, maatschappelijk beter aanvaard worden of kostenbesparend zijn. Zo helpt de bioboer zijn gangbare collega om duurzamer te boeren.

Rs11768 120827 Akelei 0002 Hr © Frank Toussaint
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.