Dit waren de vijf meest gelezen artikels van 2018

10.12.2018
Meest Gelezen 2018 3
Foto: Maud Van Haegenborgh, François De Heel 

Deze vijf artikels uit de nieuwsrubriek werden het afgelopen jaar het meest gelezen. Ze geven een bloemlezing van wat jullie omtrent biologisch eten en drinken bezig hield in 2018


 1. 7000 biokippen zochten een nieuwe thuis
  Normaal gaan legkippen die niet meer op topproductie leggen naar het slachthuis, maar dit keer niet. Bio-kippenboer Jan Cools uit Loenhout bood in januari al z'n leghennen, zo'n 7000 biokippen, ter adoptie aan. Jullie reageerden massaal via sociale media, en alle kippen kregen hun verdiende rust in een nieuwe thuis. Lees het artikel.

 2. Dieter Coppens vindt bio enorm toekomstgericht
  Met stip het populairste portret van het jaar: de bekende televisiemaker Dieter Coppens was onze trotse bio-ambassadeur voor de campagne rond granen en brood. In een interview hield hij een vurig pleidooi houdt voor bio. ‘Mensen moeten teruggrijpen naar eerlijke producten. Bio is volgens mij de beste manier om ook in de toekomst eerlijk en puur te eten.’ Lees het portret.

 3. Vegetarische kaas? Wat is dat? 
  Voor sommigen onder ons is vastentijd het moment om vegetarisch te gaan eten. En zo kwam ons deze lezersvraag tegemoet: “Wat betekent vegetarische kaas en hoe herken ik die?” Wij zochten het uit en ontdekten tevens op welke manier gentech kan worden toegepast voor gangbare vegetarische kazen. Lees het artikel.

 4. Waar vind je vlees van op de bioboerderij?
  Vleesbedrijf Veviba kwam in opspraak. Veel mensen vroegen zich af waar ze hun vlees rechtstreeks van de boer konden kopen. Verschillende biologische veetelers kweken hun dieren op met veel oog voor het natuurlijke gedrag en slachten slechts om de één of twee maanden een dier. We publiceerden een lijst met adressen waar je smakelijk vlees recht van de bioboerderij kan kopen. Lees artikel.

 5. Fruitteler Wim teelt gezonde bessen in samenwerking met de omgeving
  In juni gaven we het startsein van het seizoen van de biobessen. Jullie smulden duidelijk van dit tweedelig portret van een biologische fruitteler. Wim Vandenberge teelt honderden soorten bessen die allemaal om ter lekkerst zijn en vertelde ons over zijn biologische bessenplantage, de verkoop via korte keten, zijn toekomstplannen ... Lees het portret.
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.