Heleen en Sofie hebben een zelfplukboerderij

23.10.2019
Schaaphof Sfeerbeeld
Foto: Landwijzer
In categorie

Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Biologische en Biodynamische landbouw bij Landwijzer. Nu baten ze samen de zelfoogstboerderij ’t Schaaphof in Landegem uit. 


Onafhankelijke boerinnen

In april 2017 starten Sofie en Heleen met een CSA-boerderij waar ze biologische groenten telen, zowel op het veld als in de serre. Momenteel hebben ze 150 leden, maar ze hebben de ambitie om op termijn door te groeien naar 300 leden. Dan zouden ze een rendabel bedrijf hebben opgebouwd waar ze met twee van kunnen leven. 

Sofie: “Ik was opvoedster. Ik wilde heel graag iets doen met landbouw en dat combineren met het sociale aspect. Zelfs toen ik de opleiding bij Landwijzer begon had ik nooit gedacht dat ik twee jaar later al mijn eigen boerderij zou hebben. Tot dat Heleen naar mij kwam en zei dat ze iemand zocht om mee ’t Schaaphof op te starten.”

Heleen: "Wij zijn een zelfoogstboerderij. Het is de bedoeling dat mensen hier zelf een aantal keer per week hun groenten komen plukken. We willen de klassieke tegenstelling tussen consumenten en boeren opheffen, samen aan hetzelfde zeel trekken. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: kwalitatieve, gezonde en verse groenten."

We zijn fier dat we onafhankelijke boerinnen zijn, en dat we alle ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze opleiding nu kunnen omzetten naar de praktijk op ons veld, besluiten ze. 

Bekijk hun verhaal: 

Bron: Landwijzer

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.