Kijktip - De Levende Aarde: "Biologisch grondwitloof geeft meer smaak"

21.11.2018
Schermafbeelding 2018 11 21 Om 13 41 51
Foto: Frank Toussaint voor BioForum Vlaanderen

De wintermaanden zijn drukke tijden op bioboerderij De Levende Aarde in Hertsberge. Daar wordt er biologisch witloof uit de volle grond geteeld. 


Van veld tot forcerie 

Bij De Levende Aarde weten ze dat een mooie witloofkrop kweken tijd en ervaring vraagt. Voor de meeste telers is witloof vaak niet meteen de eerste keuze, maar de doorsnee Belg is er gek op. Witloofteelt is een tweejarige teelt die zich het eerste jaar afspeelt op het veld en het tweede jaar in de forcerie. 

Bioboer Nico Vandevennet : “Na het rooien krijgen de witloofwortelen een fictieve winter. Na de rustperiode in de koelcellen volgt het intafelen: de wortels worden onder een laagje aarde zo recht en dicht mogelijk bij elkaar in kuilen of bedden gezet. Door de grond te verwarmen en voldoende water te geven, gaat de witloofwortel in bloem schieten en de krop vormen. Een goede kwalitatieve witloofkrop is bovenaan mooi gesloten, niet te dik en niet te lang. De perfecte vrouw bij wijze van spreken.”

Volle grond

De tijdsduur bij de forcerie van witloof maakt een groot verschil. Bij grondwitloof heb je ongeveer vijf weken nodig, terwijl je bij hydrocultuur al een oogstbare krop hebt na drie weken. Nico: “Grondwitloof doet er dus twee weken langer over, maar kan ook twee weken langer mineralen opnemen uit de grond, wat dus meer smaak geeft. Het spreekt voor zich dat grondwitloof arbeidsintensiever is en dus ook prijziger.” 

Wil je zeker zijn dat je biowitloof uit volle grond komt, kijk dan uit naar witloof met het label Biogarantie®. Meer info.

Ontdek onze recepten met witloof.

Bekijk volgend filmpje over de biologische witloofteelt bij De Levende Aarde: 

Schermafbeelding-2018-11-21-om-13.06.56.png#asset:108758:centeredColumnHeaderImage

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.