Colruyt begint met verticale landbouw voor kruiden

29.11.2018
Bmn Colruyt Vertical Farm
Foto: Colruyt Group. 

Colruyt kondigt aan dat ze kruiden gaan telen in een systeem van verticale landbouw. Die kruiden worden vanaf najaar 2019 verkocht in Bio-Planet. BioForum Vlaanderen reageert dat dit soort evoluties de boodschap rond bio vooral vertroebelen. 


Verticale landbouw is een landbouwsysteem waarbij planten in een grote hal in meerdere verdiepingen worden geteeld. Colruyt heeft nu zelf zo’n systeem op poten gezet en wil er kruiden in kweken, naar eigen zeggen met ‘een kleine ecologische voetafdruk’. 

“Met onze meerlagenteelt creëren we de perfecte omstandigheden voor een plant”, verduidelijkt Stefan Goethaert, bij Colruyt Group verantwoordelijk voor productverduurzaming. “Lucht, licht, water en voedingsstoffen worden gecontroleerd toegediend in de ideale hoeveelheden. Zo verbruiken we niet meer energie en grondstoffen dan strikt nodig en kan de plant tegelijk optimaal groeien. Pesticiden worden zo overbodig. De plantjes zijn dus 100 % natuurlijk. Ze zijn bovendien twee keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. En de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden.”

Het project zit nog in een testfase, maar vanaf volgend najaar zouden de kruiden in Bio-Planet worden verkocht. 

Nochtans zijn de kruiden niet biologisch gecertificeerd, onder meer omdat ze binnen dit gesloten systeem gebruik maken van kunstmest. Dat is verboden in de biologische landbouw. Telen op substraat mag wel voor biologische kruiden die in de winkel in pot verkocht worden, maar biologische kruiden die zo los verkocht worden moeten ook in volle grond geteeld worden. 

“Onduidelijk voor de consument”

BioForum Vlaanderen ziet de verdiensten van verticale landbouw, maar is ongerust dat het verwarring zal zaaien bij klanten.

Lieve Vercauteren, directeur BioForum Vlaanderen: “Verticale landbouw is op zijn manier duurzaam en het concept past binnen een circulaire economie, maar het beantwoordt niet aan de vereisten die biologische landbouw stelt. Biologische landbouw heeft een meer holistische visie op voedselproductie. Zo hecht bio enorm veel belang aan een humusrijke bodem. Die zorgt niet alleen voor voeding, maar draagt ook bij aan de zuivering van ons water, aan de bescherming tegen overstroming en droogte, het afremmen van klimaatverandering… Bovendien maakt biologische landbouw gretig gebruik van natuurlijke bronnen als zonlicht, terwijl verticale landbouw zich afspeelt in gesloten hallen waar planten onder ledlampen groeien. Een kanttekening is ook dat verticale landbouw maar voor een heel klein aantal gewassen geschikt is.”

Daarnaast zorgt het feit dat deze planten in Bio-Planet zullen verkocht worden voor verwarring bij de bioconsument. Vercauteren: “Bio-Planet is een winkel met een duidelijk profiel: je vindt er biologische producten. Door ook ruimte te geven aan andere vormen van landbouw wordt de boodschap voor klanten alleen maar verwarrender. Communiceren over biologische landbouw is al best complex en dat wordt er met dit soort evoluties niet makkelijker op.”

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.