Verplichte biocontrole houdt kans op fraude klein

27.11.2013
Schermafbeelding 2013 11 27 Om 12 52 38 © Lisa Develtere

Vandaag stemt Europa over een strengere aanpak tegen voedselfraude, naar aanleiding van een onderzoeksrapport waarin biologische voeding, naast olijfolie en vis genoemd wordt als fraudegevoelig product. Dit wil echter niet zeggen dat er volop met bioproducten wordt gefraudeerd.


De fraudegevoeligheid van bio ligt in de regel een beetje hoger, eenvoudigweg omdat de prijs van bio vaak wat hoger ligt dan bij gangbare producten, wat fraudeurs kan uitnodigen om hun kans te wagen.

Kleine fraudekans

De effectieve kans dat de fraude slaagt is bij bio erg klein, dankzij het unieke, uitgebreide en strenge controlesysteem dat de biosector ondergaat, bovenop de reguliere controles van voedselveiligheid. De Vlaamse consument die bio koopt, kan dus gerust zijn en blijven.

België staat gekend als een land waar de biocontrole goed georganiseerd en erg doeltreffend is. In ons land ondergaat elke biologische marktspeler (boer, verwerker, groothandelaar en kleinhandel) jaarlijks een volledige controle. Minimum 50 procent van de marktspelers krijgt jaarlijks een extra onaangekondigde controle.

Strengere biocontrole

Tijdens het controlebezoek worden diverse zaken geanalyseerd en getest. Analyse van bodem- en productstalen, stockcontrole en een boekhoudkundige controle behoren tot de courante praktijken van de controleurs. Alle controleorganisaties die biobedrijven certificeren, worden hiertoe geaccrediteerd door de overheid.

De communicatie tussen de controleorganisaties, marktspelers en overheden verloopt efficiënt. Het aantal onaangekondigde controles ligt in België veel hoger dan het Europese gemiddelde. Bovendien keurde de Commissie op Europees niveau in maart 2013 een strengere wetgeving voor controle in bio goed, waardoor de pakkans bij een eventuele fraudepoging ook in de andere Europese landen groter werd. De biosector staat achter het uitgebreide controlesysteem; het is immers dé garantie voor haar consumenten.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.