Van mammoet tot Big Mac, of hoe eten ons leven beïnvloedt

29.11.2017
Van Mammoet Tot Big Mac1

Waar komt onze voeding vandaan? Hoe is het door de eeuwen heen geëvolueerd en hoe heeft het ons leven en zelfs onze taal beïnvloedt? Van mammoet tot Big Mac, het recentste boek van Staf Henderickx, leidt je vlotjes doorheen de geschiedenis van ons voedsel. 


Waar komt onze voeding vandaan? Waarom zijn mensen alleseters? Is de industriële landbouw een vloek of een zegen? Zijn fastfoodketens en panklare maaltijden een bevrijding voor de vrouw of een doem voor onze gezondheid? Staf Henderickx neemt je mee door de geschiedenis van ons voedsel aan de hand van leuke weetjes en indrukwekkende cijfers die aan het denken zetten.

Hoe zat het met de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, en waren er al voedselbanken in het oude Rome? Wat vind je ervan dat een koe tijdens de Middeleeuwen 600 liter per jaar melk gaf, terwijl dit nu opgedreven is tot gemiddeld 7.000 liter? En wat gebeurde er tijdens het haringmirakel in de Tweede Wereldoorlog?

Je komt ook te weten hoe de Boerenbond ontstaan is - “met als doel een christelijke en machtige boerenstand te bekomen” - en hoe van in het begin diverse commerciële activiteiten de werking van de bond ondersteunden. Maar het boek bevat ook heel wat luchtige passages, zo kom je bijvoorbeeld te weten waar een uitdrukking als 'vijgen na pasen' vandaan komt.

Maar de luchtigheid verdwijnt als Henderickx je met de neus op een paar zeer onaangename feiten duwt door je mee te nemen naar een voedingsbeurs voor ingrediënten. Een voedingsbeurs die niet toegankelijk is voor het brede publiek, wel te verstaan. Als je dit stuk gelezen hebt, wil je niets liever meer dan zelf je potje koken op basis van kakelverse ingrediënten en begrijp je volkomen waarom bio zo streng is op het vlak van additieven bij de verwerking.

Ook op het einde is het boek grimmig als Henderickx dieper ingaat op scheve toestanden als voedselkolonialisme, boeren zonder land, oliemonsters en waterdraken. Maar hij sluit wel af met een reeks sleutels voor een duurzame landbouw. Dat luik had hij wat ons betreft iets meer in detail mogen uitwerken.

Voor iedereen die meer over het onderwerp wil weten, is het wel interessant om te weten dat hij zijn boek afsluit met een lijst van actie- en informatiegroepen en een literatuurlijst.

* * *

Boekrecensie van Esmeralda Borgo van BioForum Vlaanderen

Staf Henderickx
Staf Henderickx, (c) Uitgeverij Epo

Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde bij EPO onder andere Dokter, ik ben op en Help! Mijn kind heeft een eetstoornis.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.