Wil jij mijn Valentijn zijn?

09.02.2018
201802 Bmn Valentijn
Foto: Blommm
In categorie

Valentijn: you love it or you hate it. Als je liefste houdt van lekkers, duurzaam of gewaagd, dan hebben wij wel wat ideeën in petto: van biologisch ontbijt op bed en duurzaam geteelde bloemen van de boerderij tot een chocolademassage. 


Niet zomaar een boeket

Geef je geliefde niet zomaar een boeket, geef biologische bloemen die de biodiversiteit en de telers van hier een steuntje in de rug geven! Het is nog wat vroeg op het jaar om verse bloemen te schenken, maar onder andere bij de bloemiste van Blommm in Gent vind je boeketjes van duurzaam geteelde, gedroogde bloemen, afkomstig van verschillende biologische bloementelers. Of je koopt nu alvast een bloemenabonnement voor wanneer het bloemenseizoen weer van start gaat? Zo zeg je eigenlijk: "Schat, ik geef jou het hele seizoen door bloemen omdat ik elke dag om jou geef, maar je moet ze alleen nog zelf gaan plukken." Er zijn heel wat biologische boerderijen die bloemen aanbieden, en het aanbod groeit. 

Eten voor hete pateekes

Je kan natuurlijk ook zelf gaan koken en wat biologisch geteelde afrodisiaca in de pot gooien. Vijgen, oesters, perziken, abrikozen en artisjok enerzijds en selder, asperges, aubergines en bananen anderzijds zouden door hun vorm prikkelend werken. Geen idee of je in het prikkelen ook slaagt met gedroogde of opgelegde exemplaren. Het is immers niet echt het seizoen. Maar in de biowinkel vind je wel héél lekkere gedroogde vijgen en abrikozen, en opgelegde artisjokken.

Lustopwekkende voedingswaren zijn naar verluidt bananen (?! wist jij dat?), chocolade, alcohol (een glaasje helpt om remmingen weg te nemen, puur van horen zeggen) … Ook kruiden als peper en gember steken het vuur aan. Zouden die, biologisch geteeld, nog straffer zijn? Laat het ons w... Of nee, toch maar niet! ;-)  

Wist je trouwens dat teff, een graansoort met hele kleine korreltjes, als bijnaam Abessijns liefdegras heeft? Misschien schuilt er wel waarheid in de naam. Dus als je iemand wil verschalken, dan weet je wat er op het menu moet staan! Meer van dat soort weetjes krijg je trouwens van ons tijdens de campagnegolf over granen van 3 tot en met 11 maart.

Guilt-free chocola...

Is je lief zot op massage, dan kan je hem of haar verrassen met een biologische (!) chocolademassage. Geen gedoe met chocolade smelten au bain-marie, geen vrees dat het gesmolten papje net iets te heet is... Gewoon een massage-tablet nemen en rustig laten smelten op de huid...

Wil je wel iets met chocolade, maar liever niet met massage? Loop dan een van de vele Oxfam Wereldwinkels binnen. Hun hele chocolade-assortiment is fair trade en een deel ervan ook biologisch. De truffels of pralines bijvoorbeeld: biologisch, fair trade & lekker. Daar kan je weinig mis mee doen. Ook in de biowinkels vind je chocolade met meerwaarde onder het biolabel:  Belgisch, fair trade, veganistisch ... Voor de twijfelaars: pure chocolade met 70% cacao bevat het liefdeshormoon dat je aanmaakt wanneer je verliefd bent (fenylethylamine). Guilt-free pleasure dus.

Belvas Chocola

Ontbijt op bed, eerlijke condooms...

In de biowinkel stoot je vast nog wel op andere ideetjes die je hart doen opspringen. Een hartvormig kaasje of eentje met een jasje van vuurrode kruiden. Hartvormige koekjes of chocolade. Een bijzonder flesje wijn of een literfles bier om samen te toosten. Heerlijke producten voor een ontbijt op bed. En als je biowinkel ook verzorgingsproducten verkoopt, dan is een verwencadeau voor hem of haar of lekker samen snel gevonden! Wist je trouwens dat het glijmiddel van vele condooms caseïne bevat, een melkeiwit? En dat de rubber nodig voor de productie van de condooms, niet altijd eerlijk betaald wordt? Gelukkig zijn er ook vegan fair trade condooms, te vinden in de grotere biospeciaalzaken!

Bio voor de kinderwens?

Tot slot, mocht je Valentijn willen aangrijpen om je kinderwens uit te spreken, dan kan het eten van bio een extra troef zijn. Meer en meer mannen blijken immers moeilijkheden te ondervinden om voldoende en gezond sperma aan te maken. Vele oorzaken worden daarbij aangehaald en één ervan is de aanwezigheid van pesticideresiduen (link naar Knack, voor abonnees) op gangbare groente en fruit. Toch maar een biologische boer in de buurt zoeken?

Voor al je biologische ingrediënten, zoek een verkooppunt in je buurt in onze databank met bioadressen

Foto's: Bioblommm en Belvas. 

Bmn Valentijn Foto Kinderwens
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.