Tv-tip: Wat houdt ons tegen om goed te boeren?

26.10.2021
Ashampoo Snap Dinsdag 26 Oktober 2021 16H25M20S 001
Schermafbeelding - Jill Peeters - Wat houdt ons tegen? © Canvas

Klimaatexperte Jill Peeters gaat in de vierde aflevering van Canvas-reeks 'Wat houdt ons tegen' praten met mensen die de landbouw radicaal anders aanpakken. Samen met bioboer Tijs Boelens en professor agro-ecologie Marjolein Vissers heeft ze het ondermeer over kringlooplandbouw. "Onze boeren beheren 46% van het Vlaamse land, als zij allemaal voor meer biodiversiteit gaan zorgen dan kan de impact enorm zijn."


'De verstoring van het klimaat en de teloorgang van de natuur zijn de twee grootste problemen waar wij als mensheid ooit mee gekampt hebben', leidt weervrouw Jill Peeters de reeks 'Wat houdt ons tegen?' over de klimaat- en biodiversiteitscrisis in. In de vierde aflevering die je gratis kan (her)bekijken via de website van VRT.nu laat Jill zich inspireren door mensen die de landbouw radicaal anders aanpakken. Peeters wil niet alleen duiden waar we staan, maar ook tonen wat we kunnen doen en wat er nu al gebeurt. 

Kringlooplandbouw

Minder uitstoten en zo de klimaatopwarming afremmen, is niet voldoende, aldus Jill. We putten de natuurlijke grondstoffen uit. En we vernietigen op grote schaal de biodiversiteit, wat ecosystemen ondermijnt en tot een ware natuurcrisis leidt. Kringlooplandbouw is een van de oplossingen die de drie problemen tegelijk aanpakt. 

Ze spreekt daarover met boer Tijs Boelens van De Groentelaar. Tijs: "Ik probeer een situatie te creëren waarin de biodiversiteit en ikzelf als landbouwer samen vooruit gaan. We verzorgen de bodem alsof het ons kind is en bouwen het humusgehalte op. Dat is heel logisch in de biolandbouw." De levende bodem van de regeneratieve landbouw kan meer koolstof opnemen dan de verarmde bodem van de traditionele landbouw. 

Onze boeren beheren 46% van het land in Vlaanderen, als zij allemaal voor meer biodiversiteit gaan zorgen dan kan de impact enorm zijn. Jill interviewt professor agro-ecologie Marjolein Visser: "Alle boerennatuur die kapot is gemaakt door de schaalvergrotingswedloop kunnen we terug herstellen door meer in termen van het landschap te denken. Een landschap waarin onze landbouw een plaats heeft en waarin die landbouw geholpen wordt door de landschapselementen."

Bekijk de volledige aflevering (voor je kan kijken is gratis registreren wel noodzakelijk) 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.