Totaalverbod op neonicotinoïden in Frankrijk

30.06.2016
Rs321 Dscf1903 Scr © BioForum Vlaanderen
In categorie

Insecticiden van het type neonicotinoïden mogen in Frankrijk vanaf september 2018 niet meer worden toegepast. Dat heeft de Assemblee na een derde lezing van het wetsvoorstel beslist. Tot 2020 kunnen er uitzonderingen worden toegestaan.


Breed wetsvoorstel

Het wetsvoorstel van milieuminister Ségolène Royal kreeg als ronkende titel ‘de herovering van de biodiversiteit, de natuur en het landschap’. Ze wil er het verdwijnen van habitats mee aanpakken, de overexploitatie van grondstoffen, vervuiling, de verspreiding van invasieve exoten en last but not least de klimaatverandering. In landbouwmiddens geniet het wetgevend initiatief vooral bekendheid vanwege het totaalverbod op neonicotinoïden dat erin vervat zit.

Voor- en tegenstanders

Na de Assemblee is het enkel de Senaat nog die een laatste keer moet bevestigen dat het voorstel kracht van wet krijgt. Volgens milieuminister Ségolène Royal biedt het verbod de fabrikanten en de landbouwers een duidelijk perspectief om alternatieven te ontwikkelen. Uit beide hoeken klinkt vooralsnog het verzet tegen een verbod. Een vakbond van akkerbouwers klaagt dat de overheid plat op de buik ging voor de propaganda van milieuverenigingen en beter geluisterd hadden naar de producenten van levende materie.

'Volgens milieuminister Ségolène Royal biedt het verbod de fabrikanten en de landbouwers een duidelijk perspectief om alternatieven te ontwikkelen'

Wetenschappelijk bewijs

Een rapport van EASAC, de Europese koepel van wetenschapsacademies, bracht vorig jaar aan het licht dat het gebruik van neonicotinoïden enorme schade toebrengt aan bijen, insecten en vogels.


Gedeeltelijk overgenomen van: Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.