Crowdfunding: toegang tot grondwater voor bioboerderij Kempengoud

21.10.2021
Gijs Kempengoud Miimosa
Foto: Gijs van bioboerderij Kempengoud lanceert een crowdfunding op platform Miimosa om toegang tot grondwater te installeren.

Na een loopbaan van meer dan 10 jaar in het bank- en financiewezen, besloot Gijs een jarenlange droom waar te maken. Zo werd hij boer Gijs van bioboerderij Kempengoud. Wil jij dit kleinschalig tuinbouwbedrijf steunen? Neem deel aan de crowdfunding en help hen om een waterput te laten boren. Zo krijgen hun groenten ook tijdens droge zomers een eerlijke kans krijgen om te groeien. 


Ooit bankbediende, nu bioboer...

Ecologisch tuinieren was voor Gijs een hobby, maar het zou ook zijn beroep worden. Vanuit zijn maatschappelijk engagement voor een beter klimaat en gezonde voeding, vond hij de moed die nodig was om de sprong te wagen. Ondersteund door zijn familie en (jong) gezin, nam hij 3 jaar geleden bioboerderij Kempengoud over.

Het hele jaar door telen ze meer dan 100 verschillende soorten groenten in een doordachte rotatie om de bodem zo gezond mogelijk te houden en het risico van een mislukte oogst op te vangen. Gijs: "We zetten in op een vruchtbare grond zonder kunstmatige toevoegingen, pesticiden of herbiciden. Onze groenten kunnen alle nodige voedingsstoffen uit de grond opnemen. Zo wordt elke groente een superfood met een pure en intense smaak." 

Waarom zamelen ze geld in?

Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de hete en droge zomer van 2020. Bij Kempengoud was de aarde poederdroog en moesten de groenten vechten voor hun leven. Boer Gijs zet in op een landbouw die de bodem beter beschermt tegen erosie, die koolstof opbouwt om langer vocht vast te houden en die de klimaatopwarming helpt afremmen. Helaas is dat niet altijd voldoende om de extreme droogte te verslaan. 

Daarom heeft boer Gijs besloten om een waterput te laten boren, om in periodes van droogte in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Om de boring te laten uitvoeren op 120 meter diepte en om de pomp te installeren die het gezuiverd grondwater omhoog pompt is 20.000 euro nodig. Het ophalen van dat bedrag zal in 2 fasen gebeuren. 

Dat is een hele grote investering en daarom durft de boerderij  om hulp vragen aan mensen die de noeste arbeid van de boer naar waarde schatten. Wil jij dit steunen? Voor een schenking vanaf 50 euro krijg je als dank bovendien een rondleiding op het veld en een groentepakket voor 2 personen. Doe mee aan hun crowdfunding via het platform Miimosa!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.