The Food Hub viert 2-jarig bestaan

18.09.2018
20180918 Food Hub 2Jarigbestaan © Sophie Nuytten
Foto: Sophie Nuytten
In categorie

Biowinkel The Food Hub viert zijn 2-jarig bestaan! Tot vandaag de dag was het een coöperatie van enkel producenten, maar nu stellen ze zich open naar hun klanten die mee de richting bepalen. En er wordt uiteraard gevierd...


De bio-winkel staat bekend om zijn duurzame engagement: bio, rechtstreeks van de producent, korte keten en transparantie over de hele lijn. Door resoluut te kiezen voor directe samenwerking met kleine en middelgrote bedrijven brengen ze de boerderij letterlijk een stap dichterbij. Op deze manier kunnen ze tot een prijs komen die eerlijk is voor iedereen en waar iedereen beter van wordt. Ook aan transparantie wordt veel belang gehecht. Zo kan je op de prijskaartjes duidelijk zien waar het product vandaan komt, hoeveel kilometer het heeft afgelegd en hoeveel procent van het bedrag naar de boer gaat. Uiteraard is het ook mogelijk om verpakkingsarm te winkelen.

Coöperatie

The Food Hub begon initieel als een coöperatie met slechts 4 partners. Dit was belangrijk om snel van start te kunnen gaan, snelle beslissingen te kunnen nemen en zo een goed idee in de praktijk te brengen. Het is echter steeds de bedoeling gebleven om de coöperatie open te stellen naar alle geïnteresseerden: leveranciers, personeel en ook klanten. 

Het geld dat men zal ophalen bij het openen van de coöperatie zal gebruikt worden om enkele verbeteringen aan de winkel zelf aan te brengen, een aantal leningen af te betalen die aan het begin van het project zijn aangegaan om de winkel op te bouwen, en een reserve aan te leggen voor toekomstige projecten, waarover alle leden dan mee zullen beslissen.

Feest

Op zaterdag 6 oktober (16-19u) viert The Food Hub te Kessel-Lo zijn 2 jarig bestaan met een grote boerenmarkt en de opening van een ontbijt- en lunchbar Eetba[a]r. De bar wordt uitgebaat door 3 enthousiaste dames vol energie. Zij staan voor een huisgemaakt, seizoensgebonden en gezond ontbijt of lunch. De voedseloverschotten van The Food Hub transformeren zij in heerlijke belegde boterhammen, soepen, sappen en slaatjes, en op die manier maken zij de zero waste cirkel helemaal rond.

Er wordt ook gevierd met een heuse biologische boerenmarkt, waar een 20-tal telers en producenten uit heel Europa het verhaal over hun producten met de vele geïnteresseerden komen delen.

"Op de prijskaartjes kan je zien waar het product vandaan komt, hoeveel kilometer het heeft afgelegd en hoeveel procent van het bedrag naar de boer gaat."
20180918 Food Hub Sfeerbeeld
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.