Supermarkten verkopen steeds meer biologische en vegetarische producten

28.01.2019
20190128 Supermarkt Meer Bio
Foto: Lisa Develtere voor BioForum

Biologische en vegetarische producten zitten sterk in de lift. Supermarkten noteren stijgingen tot 40 procent. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT-programma "De zevende dag". Die trend zal zich dit jaar verder voortzetten, denken de supermarkten.


Stroomversnelling

Supermarktketen Delhaize verkocht 2018 tien procent meer bioproducten dan het jaar voordien. Vegetarische producten gingen 15 procent vaker over de toonbank en plantaardige producten zoals sojamelk werden 30 procent vaker verkocht.

"De stijging is al meerdere jaren bezig, maar in 2018 hebben we echt een stroomversnelling gezien", zegt Roel Dekelver van Delhaize. "Onze klantendienst wordt steeds vaker gecontacteerd door mensen die vragen hebben over de herkomst van producten. Ze willen biologische producten met een kleinere ecologische voetafdruk."

Ook bij concurrent Carrefour zien ze deze trend. Daar gingen biologische producten in 2018 zelfs 40 procent vaker de deur uit. "Dat komt ook omdat we het aanbod sterk uitgebreid hebben", zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour. "Maar het valt niet te ontkennen dat er een steeds grotere vraag is."

Milieu-impact verminderen

"De tijd dat slechts een kleine groep mensen vegetarisch of veganistisch at ligt echt wel achter ons", aldus Dekelver. "In steeds meer gezinnen komt op z'n minst af en toe geen vlees op tafel."

Supermarkten proberen ook de hoeveelheid plastic terug te dringen, maar ondanks de inspanningen is het overgrote deel van de producten nog steeds met plastic ingepakt. "We weten dat we nog een weg te gaan hebben", zegt Dekelver. "Maar stukje bij beetje proberen we onze impact op het milieu te verminderen."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Supermarkten verkopen steeds meer biologische en vegetarische producten We kopen steeds vak
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.