Help de bijen, stem op Velt voor de Solidariteitsprijs

12.08.2019
2019 08 Velt Stem Bijen
Foto: BioForum op basis van campagnebeeld van Velt
In categorie

Stem voor 30 augustus op de advertentie van Velt vzw voor De Standaard Solidariteitsprijs. 🐝 Roep de meest schadelijke insecticiden voor wilde bijen én honingbijen een halt toe. Als de inzending de meeste stemmen behaalt, dan krijgen we de kans om de precaire situatie van de bijen onder de aandacht te brengen. 


In juli en augustus dingen twintig non-profitorganisaties, waaronder Velt vzw, naar de zeventiende De Standaard Solidariteitsprijs. Dagelijks stelde een van de geselecteerden zich voor in een advertentie op de laatste pagina van de krant. Aan de beste creatie wordt een juryprijs uitgereikt. Ook de lezer mag vanaf nu een stem uitbrengen op de advertentie die hem of haar het meest aansprak. De winnaar krijgt paginagrote advertenties in de krant om hun boodschap kracht bij te zetten.

Waarom stemmen? 

Velt roept in hun advertentie op om de bijen te beschermen en het gebruik van de meest bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) een halt toe te roepen. De wereldwijde bijensterfte kent verschillende oorzaken. Ook het verdwijnen van nestgelegenheid en een divers voedselaanbod spelen mee, maar uit recent onderzoek blijkt dat deze groep insecticiden zeker ook een grote boosdoener zijn. Bekijk de inzending van Velt.

Biologische landbouwers bewijzen dat voedsel produceren zonder neonicotinoïden mogelijk is, want in de biolandbouw zijn chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen sowsieso verboden. De schadelijkheid is voldoende aangetoond: vorig jaar bevestigde EFSA in een omvangrijke literatuurstudie dat drie soorten neonicotinoïden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam) erg risicovol zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen. Meer weten over dit onderzoek.

Het verbieden van deze bij-onvriendelijke stoffen mag uiteraard niet betekenen dat ze worden vervangen door andere schadelijke bestrijdingsmiddelen. Het biedt juist een kans voor de sector om te investeren in de omschakeling naar agro-ecologische landbouw, waarin meer wordt samengewerkt met de natuur. 

Stem nu voor de bijen

Hoe stem ik voor De Standaard Solidariteitsprijs?

  1. Download de nieuwsapp van De Standaard, dS Nieuws, op een mobiel apparaat (smartphone of tablet).
  2. Klik op de banner met opschrift: ‘Standaard Solidariteitsprijs Publieksprijs – STEM NU >
  3. De advertentie van Velt is de tweede in rij. Stemmen maar!
  4. Vraag ook zoveel mogelijk anderen te stemmen op Velt.

Bron: Velt, eigen verslaggeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.