Stem mee voor de toekomst van biolandbouw in Europa

19.10.2020
Agroecologie stadsverbonden landbouw © Lisa Develtere
Foto: Lisa Develtere

Vanaf woensdag zal het Europese Parlement stemmen over de toekomst van onze landbouw. Europa toonde ambitie om in de richting van agro-ecologie op te schuiven met de Green Deal, maar die enorme kans voor bio dreigt nu verloren te gaan. Doe jij mee aan de actie van Greenpeace? Roep onze EU-parlementsleden op om niet te kiezen voor business-as-usual. 


Een tijdje geleden kondigde Europa een Green Deal aan, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor biolandbouw. Maar er is ook nog zoiets als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waarin Europa vastlegt hoe zij de landbouw zien de volgende jaren. Het voorstel dat nu op tafel ligt en waar ze woensdag over gaan stemmen, is echter business as usual en niet te verzoenen met de beloftes die Europa maakt met de Green Deal. Daarom ondersteunt BioForum (en dus ook Bio Mijn Natuur) een briefactie van Greenpeace, waarmee mensen de EU-parlementsleden een brief kunnen sturen met de vraag om tegen het huidige voorstel te stemmen. 

'Het voorstel waar ze woensdag over gaan stemmen, is business as usual en niet te verzoenen met de beloftes die Europa maakt met de Green Deal.' 

Stem tegen dit GLB-compromis

Je kan onze europarlementsleden herinneren aan eerder gedane beloftes voor een beter, groener en eerlijker landbouwbeleid. Stem tegen het GLB-compromis door mee te doen aan de actie van Greenpeace. Hoe?  Schrijf onze europarlementsleden aan vóór woensdag 21 oktober met het verzoek om te stemmen voor ambitieuze hervormingen die ons op weg zetten naar meer kleinschalige, ecologische landbouw en minder industriële veeteelt. Ik doe mee!

Voedsel Anders: onze eisen

De leden van Voedsel Anders, waaronder ook BioForum, roepen samen met de Waalse zusterorganisatie Agroecology in Action op voor een ambitieus Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) als basis voor een duurzame transitie van ons voedselsysteem. In een open brief gericht aan de Belgische EU-parlementsleden vragen we om bij de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement tegen de voorliggende overeenkomst te stemmen.

Onze coalitie steunt een diepgaande hervorming van het GLB met de volgende doelstellingen:

  • Europese voedselsoevereiniteit
  • sterke sociale omstandigheden (in overeenstemming met de verplichtingen van de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boeren en andere mensen die op het platteland werken)
  • maximale steun voor kleine bedrijven en (nieuwe) actieve boeren en strikte beperking van subsidies voor grote bedrijven
  • regulering van de landbouwmarkt en de afwijzing van vrijhandelsovereenkomsten met betrekking tot landbouw
  • begeleiding van landbouwers in agro-ecologische transitie en de naleving van de klimaat- en biodiversiteitsverbintenissen

Bron: eigen verslaggeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.