Steeds meer Europese boeren doen aan biolandbouw

03.11.2016
Wijveld © Kobe Van Looveren
In categorie

De oppervlakte die in de EU aan biolandbouw wordt besteed, is tussen 2010 en 2015 gestegen van 9 naar 11 miljoen hectare, zo blijkt uit de jongste gegevens van Eurostat. Van alle bruikbare landbouwgrond in de EU gaat nu 6,2 procent naar biolandbouw.


Daardoor steeg ook het aantal biolandbouwers. Eind 2015 telde de EU 271.500 bioboeren, en dat zijn er 5,4% meer in vergelijking met 2014. In Italië is inmiddels bijna 1 op 5 boeren een bioboer.

In totale oppervlakte is het bioareaal het grootst in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland, die samen goed zijn voor meer dan de helft (52%) van het Europees bioareaal.

Oostenrijk op kop

Wat betreft het aandeel biolandbouw ten opzichte van het totale landbouwareaal is Oostenrijk met 20% of 552.000 hectare de koploper. Op de tweede plaats staat Zweden (17% en 519.000 hectare), gevolgd door Estland (16% en 156.000 hectare). Ook in landen als Tsjechië, Italië en Letland gaat meer dan 10% van de landbouwoppervlakte naar biolandbouw. De landen met het kleinste aandeel biolandbouw zijn Malta (0,3%), Ierland (1,6%) en Roemenië (1,8%). België scoort met 5,1% onder het Europees gemiddelde.

Groei bioareaal

Op Europees niveau is het bioareaal sinds 2010 met 21% gegroeid tot meer dan 11 miljoen hectare. Het bioareaal is in alle Europese lidstaten gegroeid, behalve in het Verenigd Koninkrijk (-29%) en Nederland (-4%). Kroatië en Bulgarije zijn bezig aan een enorme sprong voorwaarts qua bioareaal: dat groeide resp. met 377% en 367% sinds 2010. Frankrijk (+61%), Ierland (+53%), Litouwen (+49%) en Cyprus (+48%) volgen op ruime afstand.

Bron: Vilt.be/Belga

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.