Biospeculoos, van veld tot koekje!

29.09.2021
Veld Koekje Confiance Header2
Foto's: Sophie Nuytten, v.l.n.r afgebeeld: Thibault Hannoteau, Guy Thorrez en Leo Borms.

Wie is toch die bioboer Thibault die op de verpakking van de speculoos van La Confiance prijkt? En zijn hun koekjes echt gemaakt van Belgische biotarwe van deze ene boer? Dat zocht winkelier Guy Thorrez uit Torhout voor ons uit! Het bracht hem van de speculoosbakkerij tot op een Waals graanveld.


Guy Thorrez heeft al enkele jaren een biowinkel in Torhout en gaat door het leven als BIOGUY. Net als vele collega-winkeliers houdt Guy ervan om zijn klanten tijdens het Weekend van de Klant van 2 tot 3 oktober (LINK) te trakteren op iets lekkers. Ook is hij benieuwd: Welke weg heeft de speculoos van La Confiance afgelegd voor het bij hem in de winkel terecht komt? Een tip: De Sint is nog niet in het land, dus er komt al zeker geen stoomboot uit Spanje aan te pas. Dit zijn Belgische koekjes in vele opzichten. 

Het enige dat Guy weet, is dat hij de speculoos bestelt bij verdeler Hygiena. Hygiena werd in 1954 opgericht door Luc Muyldermans, de vader van huidig gedelegeerd bestuurder Jos Muyldermans. “We zijn sinds onze start in 1954 flink gegroeid, maar blijven een familiebedrijf. Iedereen kent hier iedereen bij naam,” vertelt Jos terwijl hij ons rondleidt in hun grote magazijn. 

“We verdelen zo’n 2.500 verschillende producten. De focus ligt daarbij op duurzaamheid en bio is daar een heel groot onderdeel van. We zijn ook sterk lokaal verankerd. Voor echte Belgische producten zoals die van La Confiance maken we altijd ruimte. Net als ons streven zij naar zo weinig mogelijk tussenstappen tussen boer en winkelier.”

Belgisch koekje, oud familierecept

En dan is het tijd om naar Dendermonde te rijden, waar La Confiance zijn Belgische speculoos bakt volgens een familierecept uit 1924. We proeven drie verschillende smaken: gewone speculoos, speculoos met cacaoschilfers en speculoos met hazelnoten. Welk koekje is jouw favoriet? 

Zaakvoerder Leo Borms stamt uit een bakkersfamilie. Hij was vroeger zaakvoerder van Vondelmolen. “Enkele jaren geleden zette ik daar een stapje opzij en begon ik met La Confiance. Ik had namelijk het oud recept van mijn overgrootvader voor speculoos teruggevonden. We kozen voor bio, omdat dat een ontzettend boeiende manier van produceren is. We zijn een klein, ambachtelijk bedrijf. Bij ons heeft de bakker het deeg elke keer gezien voor het de oven in gaat.”

Op de verpakking van La Confiance prijken portretten van boeren. “Toen we La Confiance opzetten, wilden we ook graag tonen waar onze producten vandaan komen. Zo kwamen we uit bij de Waalse boer Thibault, die de tarwe teelt die wij gebruiken in ons deeg. Daarom ook dat we met Molens van Oudenaarde werken, een iets kleinere molen die nog perfect weet van waar zijn Belgische granen komen.”

“Naast onze mooie verpakking is smaak het beste verkoopsargument. Jammer genoeg was dat tijdens de coronaperiode moeilijk, maar van zodra het weer kan, willen we opnieuw ons product laten proeven. Daarom zijn we blij dat deelnemende biowinkels onze speculoos aanbieden tijdens het Weekend van de Klant.”

Leo Borms, La Confiance: "We zijn een klein, ambachtelijk bedrijf. Bij ons heeft de bakker het deeg elke keer gezien voor het de oven in gaat."
202109 Laconfiance Sfeerbeeld1 © Foto: Sophie Nuytten -Leo Borms van La Confiance

Belgische molen, bloem als natuurproduct

Naast de Schelde in Oudenaarde ligt Molens van Oudenaarde. Johan De Turck is al de vierde generatie uit een maaldersfamilie die is opgestart sinds 1889. In 1994 nam hij Molens van Oudenaarde over en startte hij meteen met bio. Hij leidt ons rond langs de indrukwekkende molen.

“We zijn al bio sinds 1994 en waren een van de pioniers. Vandaag is zo’n 40 procent van onze omzet bio. Als het zou kunnen, dan zou ik volledig bio draaien. Bio heeft immers meerwaarde, maar momenteel is onze omzet hiervoor nog te klein. "

“Bij La Confiance begrijpen ze goed dat onze bloem een natuurproduct is. De biogranen die we als basis gebruiken bevatten geen chemische pesticiden en zijn dus niet milieuvervuilend. Ook is de smaak gewoon lekkerder. Onze bio bloem bevat dan ook maar alleen natuurlijke ingrediënten."

Johan De Turck, Molens van Oudenaarde: "Bij La Confiance begrijpen ze goed dat onze bloem een natuurproduct is."
202109 Laconfiance Sfeerbeeld2 © Foto: Sophie Nuytten - afgebeeld Johan Coppens van Molens van Oudenaarde

Waalse graanteelt

Over de taalgrens in het Waalse Strée ligt graanhandel Fayt, waar zaakvoerder Matthias Fayt ons uitlegt waarom zij veel biologisch graan van Waalse bioboeren aankopen. 

“In Vlaanderen is er minder een traditie van graanteelt dan in Wallonië. Gronden zijn hier meer aanwezig, maar je kan er minder goed groenten op telen. Veel Waalse boeren kiezen dus voor de combinatie van akkerbouw en veeteelt. Wij verkopen veel van ons graan in Vlaanderen omdat daar dan weer meer kleine molens zijn dan bij ons. Molens van Oudenaarde is daar een goed voorbeeld van. En wij verkopen hun bloem bij ons in de winkel. Dat is een leuke wisselwerking.”

“Wij willen lokale relaties opbouwen en boeren een eerlijke, correcte prijs geven. Boer Thibault levert het graan voor La Confiance en dankzij hem zijn we destijds met bio gestart. Zijn vader was commercieel verantwoordelijke bij ons. Thibault deed toen al bio en zijn vader had al snel door dat dat ook voor ons als graanhandel een opportuniteit zou kunnen zijn. We hebben toen nog meer boeren gestimuleerd om zich om te schakelen, met succes.”

Matthias, graanhandel Fayt: "In Vlaanderen is er minder een traditie van graanteelt dan in Wallonië. Wij willen lokale relaties opbouwen en boeren een eerlijke, correcte prijs geven."
202109 Laconfiance Sfeerbeeld3 © Foto: Sophie Nuytten - Matthias Fayt van graanhandel Fayet

Thibault, boer van Belgische biotarwe

Wie de speculoos van La Confiance kent, kent ook Thibault Hannoteau. Zijn gezicht siert al van bij de start de verpakking. Hij leidt Guy rond op een van zijn graanvelden. 

 “Ik vind het wel fijn dat ik door op de verpakking te staan de ontwikkeling van lokale producten mee kan ondersteunen. In de eerste plaats ben ik een veehouder, actief in de korte keten. Ik teel zowel de tarwe die verkocht wordt aan La Confiance, als granen als voer voor mijn eigen varkens.”

“Van bij het begin koos ik voor bio. Ik zou geen boer geworden zijn als ik het anders had moeten doen. Tijdens mijn landbouwopleiding werd daar een beetje vreemd naar gekeken, maar steeds meer boeren willen komen kijken hoe ik het doe.” 

Bron: vakblad Bio Actief

Boer Thibault: "Ik vind het wel fijn dat ik door op de verpakking te staan de ontwikkeling van lokale producten mee kan ondersteunen."
Rs20636 Bioboer Thibault Hannoteau 14 Lpr © Foto: Sophie Nuytten - afgebeeld bioboer Thibault Hannnoteau
Guy Thorrez, Leo Bormans, Matthias Fayt en Thibault Hannnoteau © Foto: Sophie Nuytten - V.l.n.r: Guy Thorrez, Leo Borms, Matthias Fayt en Thibault Hannnoteau
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.