Sikkim is de eerste volledig biologische staat van India

05.06.2018

Als het op biologisch voedsel aankomt, kunnen we misschien nog wat leren van India. De Indische deelstaat Sikkim is namelijk de eerste staat ter wereld waar pesticiden volledig uit de landbouw verbannen zijn.


Sikkim, de kleinste deelstaat van India heeft een oppervlakte van 7.096km² (half zo groot als Vlaanderen) en iets meer dan 500.000 inwoners. Het gebied ligt ingesloten door Tibet in het Noorden, Nepal in het Oosten en Bhutan in het Westen. Er worden dankzij het gunstige klimaat heel gevarieerde gewassen geteeld: kardemom, gember, kurkuma, allerlei soorten groenten, bloemen, Sikkim mandarijn, kiwi, granen, maïs en gierst.

Op het eerste gezicht doet niets vermoeden dat deze nietige staat een wereldprimeur op zijn conto mag schrijven. En toch, 15 jaar geleden nam Sikkim een radicale beslissing. Het gebruik van pesticiden werd geleidelijk aan teruggedrongen, met als einddoel een landbouw zonder pesticiden. Sinds 2016 staat Sikkim te boek als de eerste volledig biologische staat, zowel in India als in de wereld! 

Een opmerkelijke beslissing

De 'Green Revolution', een initiatief om de voedselproductie te vergroten, leidde eind jaren zestig over heel India tot meer gebruik van onder andere kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het intensieve gebruik van pesticiden bracht naast de stijgende productie ook een aantal neveneffecten met zich mee: een toename van het aantal kankergevallen, vervuiling van de bodem en waterwegen...

Dit volstond voor Pawan Kumar Chamling, de premier van Sikkim, om een gewaagde beslissing te nemen. Om de verdere vervuiling van de voedselketen een halt toe te roepen, zou Sikkim voortaan volop inzetten op biologische landbouw.

Vruchten plukken

De beslissing lijkt stilaan zijn vruchten af te werpen. Niet alleen is de algemene gezondheidstoestand er merkelijk op vooruit gegaan, ook de bodem en de dierenpopulatie varen er wel bij. Daarnaast neemt ook de vraag naar biologische producten zienderogen toe. Ook de toeristische sector pikt een graantje mee. Het zogenaamde ecotoerisme lokt meer en meer mensen naar Sikkim. In 2014 prijkte Sikkim zelfs bovenaan de reisgids van Lonely Planet. 

Wie volgt voorbeeld? 

De kleine staat geeft al jaren het goede voorbeeld aan de rest van India. Ook voor plastic geldt een totaalverbod. Afval in de berm dumpen is er al meer dan 40 jaar verboden. Langs de weg staan borden die de bewoners eraan herinneren dat ze hun prachtige staat ruïneren als ze de bergen van Sikkim vervuilen. Sinds 2016 profileert Sikkim zich trots als eerste en enige staat in India waar biologische landbouw de norm is. 

Sikkim zou wel eens kunnen dienen als een voorbeeld voor andere Indische staten én voor de wereld. De deelstaten Kerala en Meghalaya zijn namelijk ook van plan om volledig over te schakelen naar biologische landbouw, net als het nabij gelegen Bhutan.

Lees een uitgebreid (betalend) reportage over Sikkim op de website Apache

Bron:  Apache

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.