Resistente bio-aardappelen goed alternatief voor ggo

20.03.2012
Kist Biologisch Web
In categorie

Het project BioImpuls in Nederland is begonnen met het stimuleren van groene (schadeloze) veredeling, op zoek naar een betrouwbare biologische aardappel die bestand is tegen ziekten en plagen. Het spitst zich toe op de beruchte schimmelziekte phytophthora die zowel de opbrengst als de kwaliteit van het product onderuit haalt.


Ondertussen zijn al enkele resistente rassen in vermeerdering en productie. Afgelopen jaar zijn deze nieuwkomers samen met de standaard rassen beproefd in demovelden. Ook dit jaar worden opnieuw demovelden aangelegd.

Biologische aardappelrassen die resistenter zijn tegen de schimmelziekte phytophthora, worden getest op sortering, opbrengst én smaak. De resultaten zijn alvast veelbelovend.

In Vlaanderen zijn we helaas "nog niet aan de nieuw patatjes". Opnieuw zijn weer heel wat middelen en euro's vrijgemaakt voor een proefveld met ggo-aardappelen. Toch is er ook bij ons een enorm potentieel voor agro-ecologische, participatieve aardappelveredeling. Hoog tijd voor bezinning bij de wetenschappelijke instellingen in Vlaanderen. Hoog tijd om ook eens op een ander paard te wedden.

Lees meer over wat de Vlaamse biosector vindt van ggo's.

Bron: Biojournaal

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.