Red de bijen, samen voor meer bio

29.05.2020
Rs12437 Ourobouros 11 Lpr
Foto: Kjell Gryspeert, bioboerderij Ourobouros
In categorie

Vanaf zondag 31 mei start de Week van de Bij. Wie iets positiefs wil ondernemen ten voordele van de bijen kan de Europese petitie ondertekenen: één miljoen handtekeningen zijn nodig om Europa tot actie aan te zetten. Natuurlijk helpt het ook om bio te kopen, want dan kies je voor een landbouw zonder chemische pesticiden. 


In haar rapport van begin mei 2019 sloeg het IPBES alarm dat het alles behalve goed gaat met onze biodiversiteit, en dat is een groter probleem dan veel mensen vermoeden. Biodiversiteitsverlies en de klimaatcrisis hangen heel nauw samen met elkaar. Ecosysteemdiensten zoals bestuiving en natuurlijke gewasbescherming door nuttige insecten staan steeds meer onder druk.

Onderzoekers rapporteerden ook in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation dat liefst veertig procent van alle insectensoorten met uitsterven bedreigd zijn. Onder meer bijen komen in nauwe schoentjes te staan. Ze winden er geen doekjes om: Een van de redenen voor hun achteruitgang is de intensieve landbouw met onder meer het gebruik van schadelijke pesticiden en ook het verlies van natuurlijke habitats, aldus deze onderzoekers.

Europese petitie: nog veel handtekeningen nodig!

Eind vorig jaar trokken negentig (!) Europese organisaties, waaronder Voedsel Anders, BioForum en Velt, aan de noodrem. We lanceerden de Europese petitie 'Red bijen en boeren’ met als doelstelling om tegen september 2020 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. Als we daarin slagen dan wordt Europa verplicht om actie te ondernemen: onze eis is om het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren en boeren beter te ondersteunen naar agro-ecologische landbouw. 

Helaas hebben we die kaap nog lang niet bereikt, wellicht heeft de coronacrisis ons parten gespeeld. Er zijn over heel Europa nog meer dan een half miljoen handtekeningen nodig. Wil je iets positiefs ten voordele van de bijen ondernemen? Dan kan je de petitie delen en natuurlijk ook zelf ondertekenen.

Biolandbouw een zegen voor elke bij 

 Biologische landbouw staat gelijk aan een set van normen, waarvan het niet gebruiken van chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen een hele belangrijke is.

Bioboeren werken samen met de natuur. Ze kiezen voor biodiversiteit en streven naar een ecologisch evenwicht om zo plagen te voorkomen in plaats van die te bestrijden. Zo zijn bioboeren verplicht om te zorgen voor een goede teeltrotatie om de bodem niet uit te putten. Dit zorgt voor meer teeltvariatie en voor meer gewassen die tot bloei kunnen komen. 

Uit onderzoek blijkt dat biobedrijven zo'n 30% biodiverser zijn, je ziet er vaak gemengde hagen, met bijvoorbeeld meidoorn… Tussen de gewassen zal de bioboer het wel onkruidvrij houden door mechanisch te schoffelen, maar in de akkerranden krijgen de zogenaamde “onkruiden” wel kans om tot bloei te komen. Dit alles samen maakt het een veel interessantere leefwereld voor de bijen. 

Red de bij, begin in je winkel

Ook onze eigen aankopen, kunnen een stimulans zijn voor meer biolandbouw in Vlaanderen. En dan denken we niet enkel aan groenten en fruit of andere voedingsmiddelen, maar ook aan biologische bloembollen, bloemenzaad en plantgoed. Kijk in de Biopunten voor het bio-aanbod.  Zo krijg jij prachtige bloemen in je tuin en je voorziet bijen en vlinders van nectar en stuifmeel. Herinner je het Britse onderzoek op planten van tuincentra waarbij 80 % van de zogenaamde bij-vriendelijke planten meerdere pesticiden bevatten? … Ook hierbij is de keuze voor bio dus belangrijk! 

De Vlaamse 'Week van de Bij' loopt van 31 mei tot 7 juni 2020. 

Bron: eigen berichtgeving

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.