Portret ’t Meulenhuys: “Geniet ervan, stilaan nadert het einde van het aspergeseizoen.”

31.05.2022
T Meulenhuis Header Mei2022
Veertig jaar lang hielden Geerts ouders melkkoeien, nu telen ze bij 't Meulenhuys meer dan 50 soorten biologische groenten maar bovenal asperges. Foto's: Astrid Agemans voor BioForum

In de Antwerpse Kempen ligt ’t Meulenhuys, het biologisch tuinbouwbedrijf van Geert en Nancy. Veertig jaar lang hielden Geerts ouders melkkoeien, nu telen ze er meer dan 50 soorten biologische groenten maar bovenal asperges. “We hebben een breed aanbod, maar in het voorjaar gaat er vooral heel veel energie naar onze heerlijke asperges.”


Geert van Turnhout groeide op op een melkveebedrijf en zei altijd dat hij zelf nooit zou boeren: “Ik zag vooral de vervelende kant: mijn ouders moesten steeds op tijd naar huis voor hun dieren.” Maar toen zijn ouders wilden stoppen, wou hij de grond niet verloren laten gaan. En dus zocht hij samen met zijn vrouw Nancy Verschueren naar een makkelijke teelt als asperges. “Het plan was om het boeren te combineren met onze vaste job.”

De keuze voor bio lag wel meteen vast. “Als onderhoudstechnicus kwam ik regelmatig in chemische bedrijven. Daar dacht ik: het moet ook anders kunnen. Thuis had ik een ecologische moestuin. Ik ben een cursus landbouw gaan volgen en deed stage op een biobedrijf.”

"Volgend jaar planten we nog 1 keer nieuwe asperges. We hebben dan nog 10 jaar om te kijken wat de toekomst brengt."
T Meulenhuys Geert Hoofdbeeld

Een druk voorjaar met asperges

‘t Meulenhuys groeide snel. Eerst stapte Nancy voltijds in het bedrijf, Geert volgde enkele jaren later. “Het bleef ook niet bij aspergeteelt. Een lokaal Voedselteam plaatste een oproep voor een boer, wij gingen daar op in. We wilden een gevarieerd aanbod hebben. Niet alleen begonnen we zelf meer te telen, we kochten ook groenten en fruit aan bij de groothandel.” 

Ondanks hun grote aanbod groenten gaat er in het voorjaar dus vooral heel veel energie naar de asperges. Geert doet het veldwerk, Nancy maakt de asperges verkoopsklaar. “Op het moment dat we de onkruiddruk laag zouden moeten houden, is er geen tijd om intensief te schoffelen. Onkruid is bij ons dan ook een grote uitdaging. Met onze beperkte oppervlakte – een deel is weiland voor de paarden van mijn vader – moeten we ook keuzes maken qua teelten. Wortelen verkopen bijvoorbeeld erg goed. Die hoeveelheden kunnen we nooit zelf telen. Die kopen we dus aan.” 

"Bij ons kan je geen courgettes kopen in februari, en we leggen onze klanten ook uit waarom."
Rs21280 18 Lpr

Geen courgettes in februari

’t Meulenhuys verkoopt niet alleen via pakketten. Nancy houdt ook de hoevewinkel open, en klanten kunnen bestellingen plaatsen via een webwinkel. Alles korte keten dus: enkel een deel van de asperges gaan naar de groothandel: “De focus ligt bij onze verkoop op seizoensgebonden en lokaal. Bij ons kan je geen courgettes kopen in februari, en we leggen onze klanten ook uit waarom. Wat het lokale betreft: voor groenten die we zelf niet telen beperken we ons tot België, Nederland of Frankrijk. Ons fruit is Europees, behalve de bananen. Maar mango’s en avocado’s bieden we alleen aan als er Europese teelten beschikbaar zijn.” 

"We zouden in elk geval wel graag het bedrijf voortgezet zien. Het voordeel aan groenten? Je hoeft er niet vroeger voor naar huis."
Meulenhuys Sfeerbeeld3

Voltijds boeren

Geert heeft het boeren intussen omarmd. En hij waardeert de afwisseling. “Ik sta graag op het veld, maar ook rondrijden met bestellingen voelt voor mij als ontspanning.” Hij kan in de landbouw zelfs zijn liefde voor techniek en IT kwijt: “Ik heb zelf mijn webwinkel gemaakt. En ook mijn teeltplannen werk ik uit op de computer. Ik woon ook niet in de buurt van mijn veld. Andere boeren gaan misschien ’s avonds nog snel hun veld op, ik kruip dan achter mijn computer.”

Op dit moment staan de kinderen van Geert en Nancy nog niet te springen om het bedrijf  over te nemen. Geert herkent dat: “Volgend jaar planten we nog 1 keer nieuwe asperges. We hebben dan nog 10 jaar om te kijken wat de toekomst brengt. We zouden in elk geval wel graag het bedrijf voortgezet zien. En het voordeel aan groenten: je hoeft er niet vroeger voor naar huis.” 

3 x aspergeweetjes:

  • Witte asperges zijn echte seizoensgroenten, die je alleen kan krijgen van april tot eind juni.
  • Asperges zijn een meerjarig gewas, ze blijven zo’n tien jaar op hetzelfde perceel staan. Je kunt al asperges oogsten in het tweede jaar maar pas vanaf het derde jaar worden ze dikker en langer. 
  • Net als witlof groeien asperges in het donker onder de grond. En dat zorgt ervoor dat ze wit blijven. 

Geniet dit seizoen nog eens van biologische asperges, die kan je kopen bij je lokale biowinkel, (bio)supermarkt of in sommige hoevewinkels.

Bron: Bio Actief 56 (dit artikel verschijnt in het juni-nummer) 

Meulenhuys Sfeercollage 1
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.