Portret - La Confiance: "De bioboeren zijn het gezicht van onze speculoos"

03.01.2019
2019 01 03 La Confiance Sophie Nuytten © Sophie Nuytten
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum Vlaanderen
In categorie

Leo Borms komt uit een familie van bakkers. Onder de naam La Confiance ontwikkelt hij speculoos volgens het recept van zijn overgrootvader. De bioboeren waarmee ze nauw samenwerken zijn letterlijk het gezicht van hun koekjes. Ze staan in het groot op de verpakking. 


Familiebakkerij

Leo Borms is zaakvoerder van La Confiance. Zijn overgrootvader startte destijds Vondelmolen (van de peperkoek), waar Leo zelf ook nog bestuurder was. Daarna nam hij Ceval over, een fabrikant van suikervrije en biologische koekjes.

Leo: “In 2011 fusioneerde Ceval met Maison Biscuits D’Or en verhuisden we naar Dendermonde. Toen ik enkele jaren later het originele recept voor speculoos van mijn overgrootvader terugvond, groeide het idee om weer speculoos te maken zoals vroeger. De bakkerij van mijn overgrootvader heette toen La Confiance, een mooie naam voor onze speculoos én een passende naam voor ons bedrijf.”

Transparantie, smaak en vertrouwen: dat zijn de drie waarden waar La Confiance naar streeft. “We hebben niets te verbergen, daarom ook dat we graag meedoen aan bijvoorbeeld Openbedrijvendag. Als klein bedrijf met 12 werknemers werken we eerder ambachtelijk. We laten onze ovens bewust een stuk trager bakken. 

De boer als gezicht

Transparantie, smaak en vertrouwen: dat zijn de drie waarden waar La Confiance naar streeft. “We hebben niets te verbergen, daarom ook dat we graag meedoen aan bijvoorbeeld Openbedrijvendag. Als klein bedrijf met 12 werknemers werken we eerder ambachtelijk. We laten onze ovens bewust een stuk trager bakken.”

De speculoosfabrikant onderscheidt zich in de samenwerking met hun leveranciers. “De boeren zijn letterlijk het gezicht van onze speculoos, ze staan in het groot op de verpakking.” Concreet gaat het om drie bioboeren: Thibault uit Beaumont levert tarwemeel, Federico uit Italië zorgt voor de hazelnoten en boer José uit Peru levert de cacaonibs.

Leo: “In samenwerking met de leveranciers werd een contract opgesteld dat garandeert dat deze specifieke grondstoffen rechtstreeks van deze boeren komen. Boer Thibault vindt het zelf niet zo nodig dat hij op onze verpakking staat, terwijl boer Federico daar enorm trots op is.”

Leo: "Onze grondstoffen zijn rechtstreeks afkomstig van drie bioboeren. Zij staan op de verpakking van onze speculoos."
2019 01 03 La Confiance Verpakking © La Confiance

Bio is logisch

Door met biologische ingrediënten te werken wil La Confiance de smaak van weleer zo goed mogelijk benaderen. En dat werkt volgens Leo. “Heel wat mensen zeggen tegen ons dat onze speculoos precies smaakt als vroeger.” Die authentieke smaak wordt gewaardeerd. La Confiance won een Superior Taste Award en werd door VLAM erkend als streekproduct.

De keuze voor bio vindt Leo logisch, maar niet altijd makkelijk. “Ik probeer het personeel te betrekken in het verhaal van onze speculoos. En zij beseffen dat de biologische procedures echt wel essentieel zijn: dat betekent dat ze alle maatregelen kennen om contaminatie te vermijden.”

La Confiance ligt in enkele supermarkten. Leo: “Het is prettig om te zien dat supermarkten bio niet langer in aparte rekken plaatsen. Daarnaast is het ook fijn dat de warenhuizen meer kansen geven aan beginnende bedrijven. Onder druk van de consument, want die wil authentieke, eerlijke producten.”

"Door met bio-ingrediënten te werken willen we de smaak van weleer zo goed mogelijk benaderen."

Klein maar flexibel

Dat La Confiance een klein bedrijf is, zorgt ervoor dat Leo vaak zélf op beurzen te vinden is om zijn product aan de man te brengen. Maar het zorgt ook voor flexibiliteit. “Zo kunnen wij met kleinere batches werken. Toch moeten we nog wat groeien om de kosten te kunnen dragen. Op dit moment zijn we te klein.”

Zelf is Leo blij met een groeiende biosector: “Ik heb bij Ceval nog meegemaakt dat bepaalde bio-ingrediënten er gewoon niet waren. Een beperkte beschikbaarheid aan grondstoffen betekent ook dat de prijzen omhoog gaan. Alleen al op dat vlak is een groeiende markt voor ons belangrijk.”

Leo beschouw La Confiance als zijn kind. “Dit is meer dan een voltijdse job. Iets nieuw opstarten doe je niet als je daar geen passie voor hebt. Ik ben blij met wat we tot nog toe bereikt hebben.”

Leo: "Iets nieuw opstarten doe je niet als je daar geen passie voor hebt. Ik ben blij met wat we tot nog toe bereikt hebben."
2019 01 03 La Confiance Closeup Sophie Nuytten © Sophie Nuytten

bron: vakblad Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.