Portret Ginette Bar: "Onze missie? Bio toegankelijk maken"

16.07.2019
201907 Ginette Bio Voor Iedereen
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum Vlaanderen.

Sinds een jaar kunnen mensen met een hart voor bio terecht bij Ginette Bar, in de Europese wijk in Brussel. De zaakvoerders Didier en Nick hebben maar één missie: bio toegankelijk maken voor iedereen. "Wij willen tonen dat bio naast lekker en kwaliteitsvol ook best betaalbaar kan zijn," klinkt het.


Zoveel mogelijk bio

Het biologische bier van Ginette had je misschien al geproefd, maar in de Brusselse Ginette Bar trekken de zaakvoerders Didier Hamoir en Nick Balfour hun passie voor bio door over de hele lijn: van gerechtjes om te delen, de betere hamburgers met frietjes, biologisch huisbier tot wijnen, sapjes... op de drankenkaart. 

"We zijn als bar en als restaurant Biogarantie-gecertificeerd. Minstens 80 procent van ons aanbod is dus biologisch. Voor onze eigen producten – zoals ons huisbier – zijn we zelfs volledig bio.” Maar zaakvoerder Nick geeft ook meteen toe, voor een restaurant is 100% bio toch een uitdaging. “Voor ons menu proberen we alles biologisch te kopen. Onze drankkaart is gemengd: bijna alle wijnen en sappen zijn biologisch, voor sterke drank bieden we biologische en gangbare varianten aan. We vermelden op onze drankenkaart duidelijk wat biologisch is en wat niet.”  

Voor alle producten, bio of niet, werken ze samen met bedrijven die artisanaal werken en waar ze partnerschappen mee hebben. Didier: “Het zijn dus producten waar we ook achter kunnen staan. Dat is belangrijk voor ons. Bepaalde grote drankenmerken komen hier gewoon niet binnen, en onze klanten hoor je daarover zeker niet klagen.” 

"Grote drankenmerken komen hier niet binnen, en onze klanten hoor je daarover niet klagen. Bijna alle wijnen, sappen en ons huisbier zijn bio."
201907 Ginette Sfeerfoto1 © Foto Sophie Nuytten

Eigen biolimonades, biohapjes...

De klanten van Ginette zijn niet allemaal pure bioconsumenten, maar ze richten zich op levensgenieters die meerwaarde zoeken. "Wij willen tonen dat bio naast lekker en kwaliteitsvol ook best betaalbaar kan zijn. Het is vooral daarvoor dat mensen naar Ginette Bar komen. Dat het bio is, is mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste argument.” Of zoals ze het zelf omschrijven op hun eigen Facebookpagina: "We houden van baarden en sandalen, maar ook van luide muziek, bier een avondje ontspannen... Wij dragen zorg voor de toekomst zodat jij ten volle kan genieten."

Om alles betaalbaar te houden, moet Ginette best creatief zijn. “We maken onze eigen limonades. En we bieden geen gratis chips bij drankjes maar wel versnaperingen tegen betaling zoals olijven of notenmengelingen. Bioworst niet, want dat zou te duur zijn.”

201907 Ginette Sfeerfoto Collage © Sophie Nuytten

Ook in andere steden

Ginette wil de biosector helpen om zich verder te ontwikkelen. En dat vraagt soms opvallende beslissingen. Didier: “We hebben om die reden ons huisbier Ginette verkocht aan AB Inbev. De middelen die we daardoor hebben gekregen, kunnen we nu investeren in de biosector. We kregen wel wat negatieve reacties vanuit de biosector, maar wij willen verandering brengen. En dat doe je niet door klein te blijven.”

Ginette zet dan ook volop in op de toekomst. “We hebben 10 mensen in dienst en groeien verder. In september openen we een tweede vestiging in Brussel en we zouden ook graag in Antwerpen, Gent en Luik iets willen opstarten. Op al die plekken hebben we mensen nodig die affiniteit hebben met de lokale cultuur en een lokaal netwerk. We geloven dat bio nog veel groeipotentieel heeft. Daar willen we zelf graag toe bijdragen.”

Ontdek Ginette Bar op Facebook.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.