Portret Fresh & Veggie: “Recht van het veld, en verser dan vers in de biowinkels”

25.03.2020
20200325 Fresh Veggie Sfeerfoto1
Foto: Astrid Agemans voor BioForum

Fresh & Veggie bereidt vegetarisch broodbeleg, en groentetaarten die al meer dan 15 jaar een hit zijn in de Belgische biowinkels. Catherine en haar neef Jeremy werken nauw samen met lokale bioboeren, want supervers is hun credo. Jeremy: “Onze producten bevatten geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen en liggen altijd kort na de bereiding in de winkels."


Voor Fresh & Veggie begon alles in een natuurwinkel in Wetteren. Winkelier Arthur Verheyen maakte voor zijn klanten vegetarisch broodbeleg. Dat experiment werd zo goed gesmaakt dat ook andere biowinkels zijn broodsmeersels wilden aanbieden. Arthur besliste dan maar om ze op grotere schaal te gaan produceren. In 2009 ging hij met pensioen en nam Catherine Schepers het bedrijf over. Catherine: “We zijn een familiaal bedrijf. Mijn neef Jeremy en mijn nicht Aurélie nemen beiden ook een stuk van de dagelijks leiding voor hun rekening.”

Verser dan vers

Catherine kiest voor uitgebalanceerde recepten met veel voedingswaarde. Geen industriële grootkeuken, maar een kleinschalig productie-atelier waar 20 paar handen vegetarisch lekkers bereiden met verse, pure ingrediënten. Wat 's morgens geoogst wordt, kan na de middag al verwerkt worden tot een maaltijdsalade. Jeremy: “Vroeger zat het woord vers in onze bedrijfsnaam, maar dat zorgde voor verwarring omdat onze producten ook verkocht worden over de taalgrens. Supervers, dat blijft dat de kern van ons bedrijf. Onze producten bevatten geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen en liggen altijd kort na de bereiding in de bedieningstoog van de winkels. Zeker voor onze koude gerechten is dat nodig, want die pasteuriseren we niet.”

Lokale herkomst

Om vers te kunnen werken, zijn er verse ingrediënten nodig. Het bedrijf werkt rechtstreeks samen met lokale bioboeren. “Wij geven steeds de voorkeur aan grondstoffen van lokale oorsprong en dat lukt aardig. Ook proberen we zoveel mogelijk seizoensgebonden te werken, al lukt dat niet altijd voor elk ingrediënt. Soms moeten we voor bepaalde ingrediënten uitwijken tot net buiten de landsgrenzen.”

Jeremy: “We overleggen met de bioboeren over kwaliteit en over welke groenten en kruiden op welk moment beschikbaar kunnen zijn, maar niet over de prijs. Die bepaalt elke bioboer zelf. Door op die manier samen te werken, zijn we samen met veel bedrijven kunnen groeien.”

Het was de vorige eigenaar die voor bio koos, maar de keuze voor het label met onafhankelijke controles hebben we nooit in vraag gesteld. Jeremy: “De biologische regels sluiten perfect aan bij de waarden van Fresh & Veggie, maar we willen nog net dat stapje verder gaan. Om onze inspanningen rond lokale herkomst, minder verpakkingen en energiezuinig werken te tonen kiezen we voor Biogarantie.

Jeremy: "Onze producten bevatten geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen en liggen altijd kort na de bereiding in de bedieningstoog van de winkels.
20200325 Fresh Veggie Sfeerfoto3

Mens staat centraal

Verser dan vers en toch niet zelf gemaakt? Dat wil je zelf gaan proeven? Fresh & Veggie-producten vind je in vele Belgische biowinkels. Jeremy: “We komen vaak uit bij winkels met een passie voor bio, omdat we verlangen dat onze verkoopkanalen oog hebben voor de waarden van ons bedrijf. Onze bereidingen vind je voornamelijk in de verstoog, dat maakt ons veggie-assortiment ook interessant voor verpakkingsvrije winkels.”

De toekomst oogt rooskleurig. Zo merken ze een groeiende aandacht voor hun veganistisch aanbod. Sinds kort lanceerden ze ALM, een plantaardig alternatief voor kaas op basis van minstens 20 % rauwe amandelmelk. Jeremy: “Vegan ‘kaas’ wordt vaak van cashewnoten gemaakt, maar amandel vinden we lekkerder.” 

Catherine is trots dat Fresh & Veggie is kunnen groeien zonder de mens uit het oog te verliezen. Ze verhuizen binnenkort naar een nieuwe locatie, maar ze blijven wel in de buurt zodat alle bestaande samenwerkingen gewoon kunnen blijven bestaan. Catherine: “We doen zoveel mogelijk manueel omdat we niet willen inboeten op kwaliteit. Het draait allemaal om de smaak. Machines dienen hier niet om mensen te vervangen, maar als ondersteuning voor de mensen die hier werken.”

Bron: Vakblad Bio Actief 47, maart 2020 

20200325 Fresh Veggie Hoofdfoto
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.