Portret - De Groene Wijzer: "Al 20 jaar doen we ons eigen ding, zo kennen klanten ons"

14.03.2019
Maria en Joris zijn al 20 jaar zelfstandige winkeliers. © Astrid Agemans
Foto: Astrid Agemans
In categorie

Jos en Maria namen twintig jaar geleden een biowinkel over in Brasschaat. Dat werd De Groene Wijzer. Hun grootste uitdaging? Als zelfstandige biowinkel het onderscheid blijven maken in hun assortiment en hun contact met klanten. "We doen al 20 jaar eigenwijs ons eigen ding. En zo kennen onze klanten ons.” 


Joris en Maria drukten hun stempel op de zaak. Joris: “onze zaak De Groene Wijzer is sinds 1998 gestaag gegroeid. In 2007 hebben we de winkel fors verbouwd tot een winkeloppervlakte van 200 vierkante meter vandaag.”

Joris en Marie hebben niet enkel hun winkel zien veranderen, ook de context is geëvolueerd. Joris: “In die 20 jaar is de aandacht voor ecologie en bio sterk toegenomen. Alleen vertaalt zich dat niet altijd naar de praktijk. We ondervinden veel concurrentie van supermarkten en winkelketens. Die spelen ook sterk in op bio.”

Veel zorg en eerlijkheid

Joris: “Liefst zouden we vooral een kwalitatief basisaanbod voeding aanbieden, maar basisproducten als deegwaren, melk of eieren vind je natuurlijk ook in de supermarkten. We kiezen ook heel bewust voor bepaalde producten, omdat ze een mooi verhaal vertellen of omdat ze met veel zorg en eerlijkheid worden gemaakt. Alleen leidt die keuze soms tot de perceptie dat we duur zijn.”

Het is voor een onafhankelijke biowinkel de opdracht om het onderscheid te blijven maken, maar dat blijkt een enorme uitdaging. Joris: “vroeger kon je je als biowinkel onderscheiden door je aanbod. In het begin kwamen mensen naar hier voor onze vegetarische producten, later voor ons glutenvrij aanbod of onze speltproducten. Maar supermarkten pikken vandaag de dag deze tendensen veel sneller op, zodat wij ons ook steeds sneller moeten heroriënteren.”

20190314 Degroenewijzer Sfeerbeeld1 © Astrid Agemans
"We kiezen bewust voor onze producten, omdat ze een mooi verhaal vertellen of met veel zorg en eerlijkheid worden gemaakt."

De waan van de dag

Een biowinkelier leert dus best kort op de bal te spelen. Bij de Groene Wijzer hadden ze vorig jaar nog een heel rayon glutenvrije producten, terwijl dat intussen beperkt is tot één rek. Zeker bij glutenvrije producten kwam de concurrentie van webwinkels. Tegelijkertijd willen ze niet te hard meegaan in de waan van de dag. Joris: “We blijven trouw aan onze leveranciers. Een goede leverancier neemt een product pas op in zijn assortiment als het aan een aantal kwaliteitscriteria voldoet.”

Al jaren vinden klanten bij de Groene Wijzer een mooi aanbod van noten en zuidvruchten in bulk. Joris: “Dat werkt duidelijk. Mensen kunnen zelf bepalen hoeveel ze nodig hebben en het is voordeliger. Als winkelier steek je daar meer tijd in, maar als de klanten tevreden zijn, zijn wij dat ook.”

"We willen niet te hard meegaan in de waan van de dag, en blijven trouw aan onze leveranciers."
Maria en Joris zijn al 20 jaar zelfstandige biowinkeliers. © Astrid Agemans

Eigenwijs zijn

In 2018 bestaat De Groene Wijzer 20 jaar. Naar aanleiding daarvan beloonden ze in oktober hun vaste klanten. 20 dagen lang gaven ze 20 procent korting op tal van producten.

Joris: “We hadden er meer van verwacht. Klanten hadden precies geen boodschap aan die korting. Op onze laatste promodag bakte Maria wafeltjes, en dat vonden ze geweldig. We hebben de indruk dat we onze klanten enthousiaster maken met wat lekkers en feestelijk dan met grote kortingen.”

Joris besluit: “Als zelfstandige winkel is het niet altijd makkelijk, en dus moet je als winkelier een beetje koppig en eigenwijs zijn. We doen al 20 jaar ons eigen ding. En zo kennen onze klanten ons.” 

Bron: Bio Actief 41

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.