Portret - Lombarts Calville: "Ons sap is een natuurproduct"

04.07.2016
KVL/Creative Nature bij bioboerderij Lombarts Calville rode bes bio mijn natuur biologisch fruitsap boer fruitpers © KVL/Creative Nature bij bioboerderij Lombarts Calville

Van bij de start wilde Luc Goossens niet alleen boer zijn maar zijn producten zélf verwerken tot eindproduct. Niet alleen perst hij daarom zijn eigen fruit tot sap, mensen kunnen ook met hun eigen fruit komen persen bij zijn bedrijf. De vraag naar lokale, biologische fruitproducten is groot.


Luc wilde graag hoogstam promoten en mensen aanzetten om deze aan te planten. Daarom startte hij met het persen voor particulieren: “Alles vertrekt vanuit het streven naar harmonie. Hoogstam is niet alleen ecologisch waardevol, het levert de eigenaars ook lekker sap op”, vertelt Luc. 

Twaalf jaar na de start is Lombarts Calville een gevestigd fruitbedrijf met eigen verwerking. "De kleine pers heeft plaats gemaakt voor een professionele installatie. In de regio is het aantal fruitbomen immers sterk toegenomen en steeds meer mensen komen hier hun oogst persen.”

Landschappelijke waarde

Grond is duur, maar Luc kon de provincie overtuigen van het landschappelijk belang van hoogstamboomgaarden die intussen acht ha aanplantte. “In totaal oogsten we appels op twaalf ha met twintig variëteiten. Daarvan maken we elf soorten sappen.” Behalve appels heeft Luc nog vijftien are frambozen, zwarte en rode bessen.

‘Geen mango, sinaas of appels uit verre landen in mijn sap’


Rs12383 Kvl 20130814 4702 Scr 2

Lokaal sap

Gezien de grote vraag, kan Luc met zijn eigen oogst niet volgen. “Extra fruit komt van bioboeren uit de regio, België en af en toe van Nederland of Duitsland. Wij willen lokaal sap maken, aangeboden door de natuur en het klimaat van hier. Geen mango of sinaasappels dus, er zijn genoeg lekkere vruchten van bij ons,” aldus Luc.

‘De natuur is grillig en agro-ecologie betekent dat je met die grillen omgaat’

Wat als de oogst tegenvalt

Dat de vraag groeit, brengt ook uitdagingen met zich mee, maar de principes blijven, zoals ‘op is op’. Luc doet zijn best om continuïteit te verzekeren - wat nodig is als je sterrenrestaurants tot je afnemers mag rekenen - maar zonder import van vruchten uit verre landen. “Vorig jaar was de appeloogst erg slecht met nauwelijks oude rassen,” vertelt Luc. “Dan zoek ik boomgaarden in de buurt die dezelfde kwaliteit leveren. De natuur is grillig en agro-ecologie betekent dat je met die grillen omgaat.”

Kleuren en smaken verschillen per oogst, standaardisatie is niet mogelijk en ook niet nodig: “Ons sap is een natuurproduct en steeds een beetje ‘anders’. De rassen en weersomstandigheden bepalen de smaak en het suikergehalte. Wij gebruiken noch suikers, noch bewaarmiddelen.”

Schermafbeelding 2016 07 04 Om 16 14 04

Groei en evolutie

Ondertussen is het bedrijf gegroeid: waar Luc de eerste jaren alleen moest knokken om de zaak leefbaar te maken, runt hij het bedrijf nu samen met zijn vrouw Kris en is de afzet verspreid over gans België. Klanten komen regelmatig vanzelf; een kwaliteitsvol product met een verhaal maakt voor een stuk zijn eigen reclame. Verder doet Luc kennis op al doende en al lezende. Hij begon enkele jaren terug ook met een biologische, artisanale Westhoekcider op de markt.

Zorgboerderij

Tuinsappen Lombarts-Calville is sinds 2006 ook een erkende zorgboerderij; zorg voor de medemens is even belangrijk. “Zelfs op een ander continent,” voegt Luc toe. “Dankzij een project van de stad Ieper kon ik in Wa, een kleine stad in Ghana een sapverwerkingsbedrijf mee opstarten. Dat draait volledig autonoom.”

Rs12376 Kvl 20130814 4675 Scr
‘Een bedrijf uit de streek maakt bokashi met onze vruchtenpulp, een bodemverbeteraar’

Agro-ecologie in de praktijk

Bij agro-ecologie telt tenslotte niet enkel het eindproduct, maar het hele productieproces. “Voor ons is het logisch dat er zonnepanelen liggen, dat we een zonneboiler gebruiken en dat ons rietveld in de voortuin het afvalwater filtert.” Lucs zoektocht naar alternatieve brandstof voor zijn nieuwe bestelwagen leidde tot de oprichting van GOW!, een coöperatieve die aardgas/biogasstations wil realiseren in Vlaanderen; aardgas als milieuvriendelijkere variant in afwachting van nieuwe mogelijkheden met biogas. Hij is ook steeds op zoek naar de ideale afzet voor de vruchtenpulp die overblijft na het persen. “De eerste tien jaar werd die toegevoegd aan veevoeder van boeren in buurt. Maar naarmate ons bedrijf groeide, werd de reststroom te groot. Een bedrijf uit de streek maakt er bokashi mee, een bodemverbeteraar op basis van EM.” Een mooi voorbeeld van hoe je eenvoudig een kringloop kan sluiten.

www.tuinsappen.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.