Portret - Lombarts Calville: "Ons sap is een natuurproduct"

Van bij de start wilde Luc Goossens niet alleen boer zijn maar zijn producten zélf verwerken tot eindproduct. Niet alleen perst hij daarom zijn eigen fruit tot sap, mensen kunnen ook met hun eigen fruit komen persen bij zijn bedrijf. De vraag naar lokale, biologische fruitproducten is groot.
Luc wilde graag hoogstam promoten en mensen aanzetten om deze aan te planten. Daarom startte hij met het persen voor particulieren: “Alles vertrekt vanuit het streven naar harmonie. Hoogstam is niet alleen ecologisch waardevol, het levert de eigenaars ook lekker sap op”, vertelt Luc.
Twaalf jaar na de start is Lombarts Calville een gevestigd fruitbedrijf met eigen verwerking. "De kleine pers heeft plaats gemaakt voor een professionele installatie. In de regio is het aantal fruitbomen immers sterk toegenomen en steeds meer mensen komen hier hun oogst persen.”
Landschappelijke waarde
Grond is duur, maar Luc kon de provincie overtuigen van het landschappelijk belang van hoogstamboomgaarden die intussen acht ha aanplantte. “In totaal oogsten we appels op twaalf ha met twintig variëteiten. Daarvan maken we elf soorten sappen.” Behalve appels heeft Luc nog vijftien are frambozen, zwarte en rode bessen.
‘Geen mango, sinaas of appels uit verre landen in mijn sap’

Lokaal sap
Gezien de grote vraag, kan Luc met zijn eigen oogst niet volgen. “Extra fruit komt van bioboeren uit de regio, België en af en toe van Nederland of Duitsland. Wij willen lokaal sap maken, aangeboden door de natuur en het klimaat van hier. Geen mango of sinaasappels dus, er zijn genoeg lekkere vruchten van bij ons,” aldus Luc.
‘De natuur is grillig en agro-ecologie betekent dat je met die grillen omgaat’
Wat als de oogst tegenvalt
Dat de vraag groeit, brengt ook uitdagingen met zich mee, maar de principes blijven, zoals ‘op is op’. Luc doet zijn best om continuïteit te verzekeren - wat nodig is als je sterrenrestaurants tot je afnemers mag rekenen - maar zonder import van vruchten uit verre landen. “Vorig jaar was de appeloogst erg slecht met nauwelijks oude rassen,” vertelt Luc. “Dan zoek ik boomgaarden in de buurt die dezelfde kwaliteit leveren. De natuur is grillig en agro-ecologie betekent dat je met die grillen omgaat.”
Kleuren en smaken verschillen per oogst, standaardisatie is niet mogelijk en ook niet nodig: “Ons sap is een natuurproduct en steeds een beetje ‘anders’. De rassen en weersomstandigheden bepalen de smaak en het suikergehalte. Wij gebruiken noch suikers, noch bewaarmiddelen.”

Groei en evolutie
Ondertussen is het bedrijf gegroeid: waar Luc de eerste jaren alleen moest knokken om de zaak leefbaar te maken, runt hij het bedrijf nu samen met zijn vrouw Kris en is de afzet verspreid over gans België. Klanten komen regelmatig vanzelf; een kwaliteitsvol product met een verhaal maakt voor een stuk zijn eigen reclame. Verder doet Luc kennis op al doende en al lezende. Hij begon enkele jaren terug ook met een biologische, artisanale Westhoekcider op de markt.
Zorgboerderij
Tuinsappen Lombarts-Calville is sinds 2006 ook een erkende zorgboerderij; zorg voor de medemens is even belangrijk. “Zelfs op een ander continent,” voegt Luc toe. “Dankzij een project van de stad Ieper kon ik in Wa, een kleine stad in Ghana een sapverwerkingsbedrijf mee opstarten. Dat draait volledig autonoom.”

‘Een bedrijf uit de streek maakt bokashi met onze vruchtenpulp, een bodemverbeteraar’
Agro-ecologie in de praktijk
Bij agro-ecologie telt tenslotte niet enkel het eindproduct, maar het hele productieproces. “Voor ons is het logisch dat er zonnepanelen liggen, dat we een zonneboiler gebruiken en dat ons rietveld in de voortuin het afvalwater filtert.” Lucs zoektocht naar alternatieve brandstof voor zijn nieuwe bestelwagen leidde tot de oprichting van GOW!, een coöperatieve die aardgas/biogasstations wil realiseren in Vlaanderen; aardgas als milieuvriendelijkere variant in afwachting van nieuwe mogelijkheden met biogas. Hij is ook steeds op zoek naar de ideale afzet voor de vruchtenpulp die overblijft na het persen. “De eerste tien jaar werd die toegevoegd aan veevoeder van boeren in buurt. Maar naarmate ons bedrijf groeide, werd de reststroom te groot. Een bedrijf uit de streek maakt er bokashi mee, een bodemverbeteraar op basis van EM.” Een mooi voorbeeld van hoe je eenvoudig een kringloop kan sluiten.