Pasen: een bio-eitje hoort erbij!
Deze zondag is het Pasen en dan verstoppen we natuurlijk eieren in de tuin of gaan we eierschalen beschilderen. Het feest wordt nog leuker wanneer je kiest voor paaseieren van biologische chocolade en als je puur natuur verft met... groenten.
Zoet zonder bittere nasmaak
Op zoek naar biologische chocolade-eieren? Het assortiment biologische chocolade kent de laatste jaren een fameuze uitbreiding. Biochoc (Montserrat), De Schutter, Bouchard, Belvas, Libeert, Newtree, Mike & Becky, Wiloco… allemaal bieden ze heerlijke biopralines, biochocoladerepen en chocolade paasfiguren of paaseieren aan. Voor het meest gevarieerde bio-aanbod ga je naar je lokale biowinkel of biosupermarkt. Bij de Oxfam wereldwinkel vind je naast de 'gewone' fair trade chocolade ook een assortiment dat zowel bio als fair trade is. Op naar de biospeciaalzaken
De biologische cacaoteelt maakt geen gebruik van chemische pesticiden en kunstmest. Vaak is biologische chocolade ook fair trade gecertificeerd en dus eerlijk betaald.
Chocolade die niet biologisch gecertificeerd is, is vaak geproduceerd met gewasbeschermingsmiddelen die zowel de arbeiders als hun leefmilieu ziek kunnen maken. Dat blijkt uit een rapport van het Europese project “Supply Chainge”. In de niet-biologische cacaoteelt van de meest producerende landen worden zeker 8 pesticiden gebruikt die in de EU verboden zijn. Het meest gebruikte pesticide, Endosulfan, is in veel landen verboden omwille van zijn extreme giftigheid.
Brunchen met bio-eitjes
Pasen is bij uitstek een brunchfeest. En brunchen doe je met ‘echte’ eitjes... Het perfecte roerei, gepocheerd, zachtgekookt met soldaatjes... Met biologische eieren maak je de meest diervriendelijke keuze.
Hoe weet je dat je met biologische eieren te maken hebt? Eerst en vooral staat het Europese biolabel op de verpakking. Daarnaast staat er een cijfercode op het ei: het eerste cijfers wijst op de productiewijze. 0 staat voor biologisch. Kies dus eieren met een eiercode die start met 0!
Wist je dit? Het verstoppen van de paaseieren gebeurt al eeuwen in vele culturen. Vroeger werden de eieren begraven op de akkers. Men geloofde dat de akkers hiermee weer vruchtbaar zouden worden.
Denk je aan Pasen, dan heb je misschien zin om eieren te beschilderen. Als je de eierenschalen niet vooraf uitblaast en het ei nog wilt opeten, dan kies je maar beter voor natuurlijke verfstoffen. Gelukkig kun je met groenten heel makkelijk natuurlijk geverfde paaseieren maken.
- Voor blauwe eieren: kook de eieren in een kwart rodekool met anderhalve eetlepel azijn in 1,5 liter water.
- Voor roze eieren: kook ze met vier rode bieten met schil (in blokjes gesneden) in 1 liter water en een eetlepel azijn.
- Voor gele eieren: kook met twee stuks geelwortel ter grootte van je pink (wat meer mag ook) in 1 liter water met een eetlepel azijn. Als je azijn weg laat, worden de eieren donkerder van kleur en minder fel (ook leuk!).
Paasuitstapjes
Wie de lente voelt kriebelen, kan zich heel de maand april uitleven met originele uitstappen. Naar de kalender.
- Ontdek wanneer bioboerderij Goerenhof een lammetjesdag organiseert, want de nieuwe lammetjes zijn intussen geboren.
- Schrijf zoon- of dochterlief in voor de workshop 'Boer(in) voor een dag.
- Ontmoet mensen achter de producten in de biosupermarkt.
Geniet van de paasdagen!
foto's van boven naar onder: biologische paasfiguurtjes van De Schutter, natuurlijk gekleurde eieren op pinterest, lammetjes bij bioboerderij de Averegten.