Oxfam investeert in bio met eerlijk Belgisch appelsap

07.11.2018
Oxfam Frederik Defrere Bio In Omschakeling 2
Foto: Oxfam Fair Trade

Waarom zou je een product van ver halen als je het ook in eigen land in overvloed vindt? Oxfam Fair Trade verbreedt haar filosofie over eerlijke Noord-Zuidhandel naar eerlijke handel tout court. Ze lanceren eerlijk, vers geperst Belgisch appelsap. Daarmee ondersteunen ze boeren zoals Frederik Defrère die omschakelen naar duurzame, biologische teelt. 


Noord of Zuid: handel moet eerlijker

Terwijl handel steeds globaler wordt, krijgen de sterkste spelers steeds meer macht. Vaak ten koste van de kleinschalige boeren en de natuur. Als eerste schakel in de handelsketen van voeding, krijgen boeren overal in de wereld een bedroevend klein deel van de opbrengsten. Soms dekt dit niet eens hun kosten. 

Dat geldt zeker ook voor fruittelers, vertelt Jan Hellemans, biologisch sappenmaker bij De Drie Wilgen. “De meesten moeten het stellen met de prijs die de veilingklok aangeeft. Daar maken wij een belangrijk verschil. Ons fruit komt van telers die in coöperatief verband appels op de markt brengen. We spreken met hen vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen. De hoeveelheid appels op de markt en de kwaliteit ervan spelen ook een rol, maar we zorgen voor een correcte minimumprijs.” 

Toen Oxfam dus een eerlijk appelsap van Belgische bodem op de markt wilde brengen, bleek De Drie Wilgen al snel de geknipte partner. 

"We spreken met hen vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen."

Steun aan bioteelt

Om het milieu te sparen is biologische teelt een goede keuze. Daarom wil Oxfam Fair Trade niks liever dan biologisch appelsap in de wereldwinkels brengen. Maar dat blijkt niet zo makkelijk: op Belgische bodem groeien momenteel niet genoeg gecertificeerde appelbomen om aan de vraag naar bio-appels te voldoen. Daarom verwerkt Oxfam voorlopig appelen van boomgaarden in omschakeling naar bio. Dat betekent dat de teler al volledig volgens de biologische principes werkt, maar nog geen label draagt, omdat de bodem nog herstellende is. Lees hoe een boer kan omschakelen naar bio.

Bij De Drie Wilgen bevestigt Jan Hellemans dat bio-appels gegeerd zijn: “Veel telers van conventioneel fruit leven in onzekerheid. Zullen ze hun volledige oogst kunnen verkopen? Voor welke prijs? Wie bio teelt, kan wel op beide oren slapen. Voor een kilo biologische persappels krijg je tot 3 keer meer dan voor niet-bio exemplaren.”

Jan selecteerde drie Belgische telers in omschakeling naar bio, die helemaal mee zijn met het Oxfam-verhaal. Een van die telers is Frederik Defrère uit Kortenaken: “Sinds dit jaar ben ik mede-eigenaar van het fruitbedrijf van mijn ouders. Doordat ik voordien jarenlang meedraaide op de dienst teeltbegeleiding van de Belgische Fruitveiling geloof ik sterk in bio. Bovendien kunnen we met biofruit op onze relatief kleine oppervlakte ook rendabel zijn, zonder sterk te moeten uitbreiden."

De omschakeling naar bio vraagt een stevige inspanning van Frederik en zijn familie. “We hebben geïnvesteerd en volgen al alle regels voor biofruit, terwijl we pas over drie jaar het biolabel en de daarbij horende prijs zullen krijgen. Die tijd moeten we zien te overbruggen. Daarom is het voor ons echt een meevaller dat onze natuurlijk geteelde appelen in het Oxfam-sap terechtkomen. Onze investering in bio loont sneller dankzij deze samenwerking. We wisten vóór de oogst al zeker dat we alles zouden kunnen verkopen. Voor een prijs die al hoger ligt dan die voor niet-biologische persappels.” 

Frederik, bioteler in omschakeling: "Ik geloof sterk in bio. Met biofruit kunnen we op onze relatief kleine oppervlakte ook rendabel zijn, zonder sterk te moeten uitbreiden."
Oxfam Frederik Defrere Bio In Omschakeling © Oxfam Fair Trade

Van boom tot glas

Door te kiezen voor vers geperst sap van eigen bodem uit duurzame teelt verkleint Oxfam Fairtrade de ecologische voetafdruk. De andere fruitsappen uit hun assortiment zijn gemaakt van sapconcentraat. Waarom? Concentraat is sap dat bijna geen water meer bevat. Het neemt veel minder plaats in dan vers sap en heeft dus een kleinere impact op het milieu

  • De appels groeien in boomgaarden in het Hageland, op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg.
  • Tijdens de pluk, of meteen erna, gebeurt een selectie: een deel van de appelen gaat naar de versmarkt, de rest wordt verwerkt tot sap of compote. 
  • Met de vrachtwagen brengt De Drie Wilgen de appels per 25 ton naar de verwerkingsfabriek, net over de grens met Duitsland. Die perst de appels, centrifugeert het sap en pasteuriseert het. Het sap wordt er opgeslagen in ideale omstandigheden: in inox tanks, gekoeld op 4 °C.
  • Telkens de voorraad in de wereldwinkels slinkt, laat Oxfam een deel van het sap bottelen bij zijn vaste fruitsappartner Konings, in Borgloon. Via het centrale magazijn van Oxfam Fair Trade in Gent, komt het appelsap daarna in jouw Oxfam-Wereldwinkel en in jouw glas terecht.

Het eerlijke Belgisch appelsap uit bioappels in omschakeling wordt vanaf december in alle Wereldwinkels verwacht. 

Bron: Oxfam Fair Trade

Oxfam Appelsap Etiket
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.