Nieuwe samenwerking zorgt voor op-en-top Belgisch biobrood

09.11.2015
12182934 1192089744138135 3003361344630498656 O

Biologisch brood van Belgisch graan, gemalen in een Belgische molen en gebakken in een Belgische bakkerij. Klinkt heel logisch, maar het is zeldzaam. Daar komt verandering in met een nieuw Belgisch tarwebrood: het resultaat van een samenwerking tussen een boer, molenaar, bakkerij en supermarkt, onder impuls van BioForum.


Voedselkilometers

In de meeste broden zitten veel 'kilometers'. Dat is zeker zo bij gangbaar brood en helaas ook vaak bij biologisch brood. In onze streken telen we wel graan, maar dat gebruiken we voor veevoeder. Bakgranen telen de Belgische boeren weinig meer: de prijzen zijn niet gunstig en het klimaat zou te vochtig zijn voor de teelt van bakgranen. Er zijn wel bioboeren die bakgranen telen, maar vaak op te kleine schaal om er biobrood van te maken voor de grootdistributie. Een echt Belgisch brood is daarom zeldzaam geworden. Toch zijn er ook succesvolle initiatieven, zoals B.Akkerbrood/Kortweg Natuur en Agribio.

Belgische boterhammen

Hoe kon dit lukken? Sectororganisatie BioForum bracht verschillende partijen samen: de boer sprak met de bakkerij af om zeker te zijn van afzet. De bakkerij had ook de afspraak met de supermarkt, om het brood te verkopen. Het graan werd geteeld in Geraardsbergen en tot bloem vermalen in Zwevegem, bij maalderij Molens Nova. Biobakkerij De Trog in Ieper beschikt nu over de bloem en maakt er lekker stevig brood van. De bakker vermengt de pure bloem met gist en zelfbereide natuurdesem, en geeft het daarna veel tijd om te rijzen. Uiteraard zonder synthetische toevoegingen, die niet toegelaten zijn bij biologische verwerking. Het tarwebrood wordt daarna op steen gebakken en weegt 600 gram. Dit op-en-top Belgische brood vind je bij Bio-Planet.

Boer Guy, die durft

De teelt van biologisch graan vraagt meer werk en zorg dan gewoon graan. Overschakelen op een biologische teelt is voor veel landbouwers een grote stap. Aangezien bioboeren geen kunstmest of chemische pesticiden gebruiken, werken ze preventief aan een gezonde bodem, doen ze aan teeltrotatie en nemen ze onkruid weg op een mechanische manier, zonder chemische middelen. Toch wel een uitdaging, dus. Boer Guy Depraetere uit Geraardsbergen durfde toch bakgraan te telen. Een juiste beslissing, zo bleek. Zijn oogst was rijk en had een gunstig eiwitgehalte van 12,6% en een correct vochtgehalte. Het bleek van superieure kwaliteit.

Dit biobrood kan je herkennen als ‘De Trog Belgisch tarwebrood 600 g’ en is beschikbaar in elke Bio-Planet.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.