Nieuwe samenwerking zorgt voor op-en-top Belgisch biobrood

Biologisch brood van Belgisch graan, gemalen in een Belgische molen en gebakken in een Belgische bakkerij. Klinkt heel logisch, maar het is zeldzaam. Daar komt verandering in met een nieuw Belgisch tarwebrood: het resultaat van een samenwerking tussen een boer, molenaar, bakkerij en supermarkt, onder impuls van BioForum.
Voedselkilometers
In de meeste broden zitten veel 'kilometers'. Dat is zeker zo bij gangbaar brood en helaas ook vaak bij biologisch brood. In onze streken telen we wel graan, maar dat gebruiken we voor veevoeder. Bakgranen telen de Belgische boeren weinig meer: de prijzen zijn niet gunstig en het klimaat zou te vochtig zijn voor de teelt van bakgranen. Er zijn wel bioboeren die bakgranen telen, maar vaak op te kleine schaal om er biobrood van te maken voor de grootdistributie. Een echt Belgisch brood is daarom zeldzaam geworden. Toch zijn er ook succesvolle initiatieven, zoals B.Akkerbrood/Kortweg Natuur en Agribio.
Belgische boterhammen
Hoe kon dit lukken? Sectororganisatie BioForum bracht verschillende partijen samen: de boer sprak met de bakkerij af om zeker te zijn van afzet. De bakkerij had ook de afspraak met de supermarkt, om het brood te verkopen. Het graan werd geteeld in Geraardsbergen en tot bloem vermalen in Zwevegem, bij maalderij Molens Nova. Biobakkerij De Trog in Ieper beschikt nu over de bloem en maakt er lekker stevig brood van. De bakker vermengt de pure bloem met gist en zelfbereide natuurdesem, en geeft het daarna veel tijd om te rijzen. Uiteraard zonder synthetische toevoegingen, die niet toegelaten zijn bij biologische verwerking. Het tarwebrood wordt daarna op steen gebakken en weegt 600 gram. Dit op-en-top Belgische brood vind je bij Bio-Planet.
Boer Guy, die durft
De teelt van biologisch graan vraagt meer werk en zorg dan gewoon graan. Overschakelen op een biologische teelt is voor veel landbouwers een grote stap. Aangezien bioboeren geen kunstmest of chemische pesticiden gebruiken, werken ze preventief aan een gezonde bodem, doen ze aan teeltrotatie en nemen ze onkruid weg op een mechanische manier, zonder chemische middelen. Toch wel een uitdaging, dus. Boer Guy Depraetere uit Geraardsbergen durfde toch bakgraan te telen. Een juiste beslissing, zo bleek. Zijn oogst was rijk en had een gunstig eiwitgehalte van 12,6% en een correct vochtgehalte. Het bleek van superieure kwaliteit.
Dit biobrood kan je herkennen als ‘De Trog Belgisch tarwebrood 600 g’ en is beschikbaar in elke Bio-Planet.